Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/23111
Название: Оцінка соціальної та екологічної складової ефективності скотарства в сільськогосподарських підприємствах
Авторы: Шиян Н. І.
Котельникова Ю. М.
Ключевые слова: соціальна ефективність
екологічна ефективність
скотарство
спадна віддача
державна підтримка
Дата публикации: 2020
Издательство: ХНЕУ ім. С. Кузнеця
Библиографическое описание: Шиян Н. І. Оцінка соціальної та екологічної складової ефективності скотарства в сільськогосподарських підприємствах / Н. І. Шиян, Ю. М. Котельникова // Економіка розвитку. - Х.: ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2020. – Т. 18, Вип. №4. – С. 28 –40.
Краткий осмотр (реферат): Розглянуто теоретичні і практичні підходи до визначення сутності соціальної, економічної та екологічної ефективності. Здійснено оцінку соціальної, економічної, екологічної ефективності скотарства України. Простежено негативні тенденції у розвитку галузі, які супроводжуються зменшенням чисельності поголів’я великої рогатої худоби, у т.ч. корів, зменшенням обсягів виробництва продукції галузі, збитковістю виробництва м’яса ВРХ та невисоким рівнем рентабельності виробництва молока. З метою розробки мотиваційного механізму щодо підвищення аграрними підприємствами виконання соціальної, економічної та економічної функцій галуззю скотарства запропоновано механізм підвищення її доходів. Обґрунтовано використання в якості елемента такого механізму соціо-економо-екологічного коефіцієнта (СЕЕК). СЕЕК виступає інтегральним показником соціальної, економічної і екологічної ефективності розвитку скотарства. Апробація дії цього коефіцієнта здійснювалась на прикладі сільськогосподарських підприємств Харківської області, які в 2018 р. виробляли продукцію скотарства. Було встановлено, що залежність між СЕЕК та показниками ефективності скотарства пов’язана з дією закону спадної віддачі стосовно зміни окупності витрат виручкою від реалізації молока і величиною прибутку з розрахунку на одну корову. Величина максимуму окупності витрат досягається при СЕЕК, який дорівнює 2,1. За результатами дослідження з 91 сільськогосподарського підприємства лише 4 підприємства могли б отримати фінансову підтримку за високі показники соціальної, економічної та екологічної ефективності у розвитку скотарства. Величина такої підтримки могла дорівнювати в 2018 р. 52626,2 тис. грн.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/23111
Располагается в коллекциях:Статті (ЕПОБ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Котельникова,Шиян Н._стаття.pdf538,47 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.