Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/23789
Название: Методичне забезпечення оцінки експортного потенціалу підприємства
Авторы: Петряєва З. Ф.
Іващенко Г. А.
Ключевые слова: експорт
потенціал
підприємство
оцінка
методичне забезпечення.
Дата публикации: 2020
Библиографическое описание: Петряєва З. Ф. Методичне забезпечення оцінки експортного потенціалу підприємства [Електронний ресурс] / З. Ф. Петряєва, Г. А. Іващенко // Ефективна економіка. - 2020. - № 1. – Режим доступу : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7572 .
Краткий осмотр (реферат): Уточнено поняття «експортний потенціал підприємства» та розкрито його структуру. Визначено систему показників оцінки експортного потенціалу підприємства. Показано, що експортна діяльність стимулює приплив іноземної валюти, що вигідно як для підприємства, так і для держави. Встановлено, що динаміка експорту товарів та послуг України протягом 2005 - 2018 років має позитивний характер. Наведено структуру експорту української продукції за різними групами товарів. Підкреслюється, що ЄС залишається найбільшим торговим партнером України. Показано, що можна оцінити ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємства через його експортний потенціал. Визначено систему показників оцінки експортного потенціалу підприємства. Обґрунтовано методичні підходи до прогнозованої оцінки експортного потенціалу підприємства з урахуванням підвищення його конкурентоспроможності. Визначено чинники, що перешкоджають розвитку експортного потенціалу та знижують конкурентоспроможність українських підприємств на світовому ринку. Розглянуто підходи до аналізу експортного потенціалу, серед яких системний, процесний та ситуаційний та розкрито їх зміст. Показано, що експортний потенціал підприємства в цілому можна розділити на дві основні частини: зовнішній потенціал і внутрішній. Підкреслюється, що для визначення експортного потенціалу слід використовувати багатофункціональну оцінку, включаючи експертні методи аналізу, комплексний метод. Експортний потенціал аналізованої компанії виявляється досить високим. Запропоновано підходи до вибору оптимального обсягу виробництва експортного товару залежно від його визначальних факторів. Були зроблені рекомендації щодо збільшення експортного потенціалу компанії, що аналізується. Основні критерії оцінки експортного потенціалу підприємства та основні фактори, що впливають на його розвиток. В інформаційній системі підприємства пропонується створити окрему структуру, яка б займалася інформацією, пов'язаною з експортною діяльністю організації.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/23789
Располагается в коллекциях:Статті (МЕВ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
нова_стаття_ПЕТРЯEВА_IВАЩЕНКО.pdf471,43 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.