Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/24712
Название: Оцінка участі галузей промисловості України в глобальних ланцюгах створення доданої вартості
Авторы: Хаустова В. Є.
Решетняк О. І.
Полякова О. Ю.
Шликова В. О.
Ключевые слова: національна додана вартість в експорті
ланцюг створення доданої вартості
галузь промисловості
Дата публикации: 2020
Библиографическое описание: Хаустова В. Є. Оцінка участі галузей промисловості України в глобальних ланцюгах створення доданої вартості / В. Є. Хаустова, О. І. Решетняк, О. Ю. Полякова. та ін. // Проблеми економіки. - 2020. - №3. - C. 73–85.
Краткий осмотр (реферат): Мета статті полягає в оцінці участі галузей промисловості України в глобальних ланцюгах створення доданої вартості та визначенні перспектив інтенсифікації цих процесів. Методи дослідження: статистичний аналіз, порівняння, графічний аналіз. Визначено підвищення ролі обсягів експорту продукції з високою доданою вартістю, а також їх вбудовування в глобальні ланцюжки виробництва доданої вартості. Запропоновано методичний підхід до оцінки участі галузей промисловості України в глобальних ланцюгах створення доданої вартості, який дозволяє визначити стан залучення країни в процес міжнародного розподілу праці за окремими галузями промисловості. Проведено аналіз структури експорту галузей промисловості України та визначено галузі, які мають суттєву частку експорту в загальному експорті та в структурі випуску. Розраховано основні індикатори участі країни у глобальних ланцюгах доданої вартості, а саме: національна додана вартість у експорті країни по галузях промисловості, внесок окремих галузей економіки в національну додану вартість валового експорту, частка національної доданої вартості експорту галузей в загальній національної доданої вартості валового експорту. Проведено позиціонування галузей промисловості в площині координат «частка в структурі експорту – частка національної доданої вартості в експорті». Визначено, що частка національної доданої вартості в експорті галузей добувної промисловості України вища порівняно з середнім показником країн світу, які було досліджено, тоді як у галузях обробної промисловості – нижчий, що підтверджує практичну відсутність наукомістких й інноваційних стадій виробництва обробної промисловості, що поглиблює спеціалізацію в експорті продукції низького ступеня переробки. Обґрунтовано напрями раціональної інтеграції економіки України у глобальні ланцюги створення вартості. Запропоновано заходи державної політики щодо інтенсифікації залучення українських товаровиробників у глобальні ланцюги доданої вартості.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/24712
Располагается в коллекциях:Статті (СЕП)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стаття_Хаустова_Решетняк_Полякова_Шликова.pdf899,77 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.