Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32674
Название: Форс-мажор як підстава звільнення від відповідальності за невиконання зобов’язань
Авторы: Ваганова І. М.
Ключевые слова: форс-мажор
відповідальність
непереборна сила
Торгово Промислова Палата України
порушення зобов'язання
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Ваганова І. М. Форс-мажор як підстава звільнення від відповідальності за невиконання зобов’язань / І.М. Ваганова // Право та економіка України - перспективи розвитку»: матеріали круглого столу, 11 грудня 2023 р. - Харків: Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця, 2023. – С. 39-41.
Краткий осмотр (реферат): Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами. Відповідно до ст. 617 Цивільного кодексу України, особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. За загальним правилом, обставини форс-мажору звільняють сторони від відповідальності за порушення зобов’язання. Тобто від нарахування неустойки (штрафів/пені) за невиконання або за неналежне виконання зобов’язань. Згідно зі статтею 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, а в ст. 525 ЦК України зазначено, що одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Форс-мажор - це положення в договорі, що звільняє сторону від відповідальності за невиконання зобов’язань (але не від самого виконання зобов’язання), якщо надзвичайна та невідворотна подія безпосередньо перешкоджає виконати зобов’язання. Для договірних зобов’язань форс-мажор є передумовою звільнення від відповідальності за неналежне виконання або порушення зобов’язання, але зобов’язання по суті не скасовує.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32674
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Тези кафедра Круглий стіл стр 39-41.pdf184,42 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.