Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25377
Название: Філософські витоки психологічного соціологізму в методології Ф. де Соссюра: «Тардівський реляціонізм»
Авторы: Просяник О. П.
Афанасьєва О. М.
Ключевые слова: методологія
реляціонізм
мовознавство
соціопсихологізм
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Просяник О. П. Філософські витоки психологічного соціологізму в методології Ф. де Соссюра: «Тардівський реляціонізм» / О. П. Просяник, О. М. Афанасьєва // Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Літературознавство. Мовознавство. Фольклористика. ‒ 2021. ‒ № 1(29). ‒ С. 27-29.
Краткий осмотр (реферат): У статті порушена проблема філософських засад й витоків поглядів Фердинанда де Соссюра, а саме соціологічного психологізму в його методології. Поява у 2002 р. автографічних соссюрівських матеріалів дала можливість переоцінити не тільки теоретичні положення концепції Ф. де Соссюра, але й проблему філософських витоків психологічного соціологізму у методології Ф. де Соссюра. У мовознавстві міцно укоренився міф про Е. Дюркгейма як натхненника Ф. де Соссюра. Результати ж дослідження показали очевидну подібність теорій Ф. де Соссюра і Г. Тарда. Для Г. Тарда суспільство – це функція життєдіяльності конкретної людини і похідна досвідів конкретних людей, для Ф. де Соссюра ж об’єктом мовознавства є усуспільнена мовна діяльність конкретних людей, їхнє інформаційне співіснування за допомогою мови як засобу та мовлення як інструменту.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25377
Располагается в коллекциях:Статті (УСК)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Просяник,_Афанас_eва_стаття.pdf315,99 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.