Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25654
Название: Бухгалтерський облік в умовах цифровізації
Авторы: Руденко С. В.
Погрібняк Д. С.
Ключевые слова: бухгалтерський облік
цифровізація
управлінські рішення
менеджмент підприємства
облікове забезпечення
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Руденко С. В. Бухгалтерський облік в умовах цифровізації / С. В. Руденко, Д. С. Погрібняк // Вісник Хмельницького нац-го ун-ту (Економічні науки). – 2021. – № 1. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/?page_id=39.
Краткий осмотр (реферат): Трансформаційні зміни в суспільно-економічному житті світу значно вплинули і на господарську діяльність суб’єктів, що вимагає змін у обліковій практиці також. Метою дослідження є ідентифікація вектору розвитку бухгалтерського обліку в умовах цифровізації. Охарактеризовано коло перешкод, які гальмують розвиток цифрових трансформацій в Україні: інституційні, інфраструктурні, екосистемні. Наведено хронологію розвитку практики обліку у розрізі промислових революцій та визначено в їх контексті основні управлінські цілі та завдання обліку, що виникають в результаті. Узагальнено проблемні питання у теоретико-практичній площині обліку, висвітлені у працях науковців, зокрема: актуалізація питання створення цифрової облікової парадигми, дослідження факторів гальмування розвитку цифрового обліку у країні, формування методик обліку цифрових активів, зміна та доповнення принципів бухгалтерського обліку, розвиток компетенцій та особливостей підготовки бухгалтера, IT-модернізації бухгалтерського обліку. Обґрунтовано корисність використання цифрових можливостей у сфері обліку та оподаткування. Охарактеризовано розбіжність між вітчизняною практикою ведення обліку та міжнародними стандартами, яка набуває все більшої вагомості в умовах глобалізації та інтеграції бізнесу. Обґрунтовано поняття організації бухгалтерського обліку, обліково-аналітичного забезпечення, обліково-аналітичної системи та обліково-інформаційного забезпечення в контексті цифровізації та виділено причини змін їх функціонального впливу по відношенню до інформації. Обґрунтовано аспекти, що характеризують зміни функціонального впливу по відношенню до інформації. Відзначено втрату функціональності паперових носіїв інформації, накопичення та спотворення інформації в електронному просторі з подальшим ускладненням процесів її оброблення та аналізу, підвищення ризику витікання інформації з необхідністю посилення заходів економічної безпеки суб’єкта господарської діяльності тощо. Доведено необхідність формуванню нової методичної основи для ідентифікації, оцінювання та обліку нових об’єктів, що виникають в умовах цифровізації. Відзначено зростання ролі облікової-інформації для менеджменту підприємств в сучасних умовах.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25654
Располагается в коллекциях:Статті (ОБК)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Погрiбняк,_Руденко_стаття_1.pdf501,47 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.