Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27227
Название: Ціннісні конфлікти як основа медійних і політичних скандалів: пропозиція діяльнісної типології
Авторы: Просяник О. П.
Ключевые слова: цінності
медійний
політичний
функційно-прагматичний
діяльнісний характер
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Просяник О. П. Ціннісні конфлікти як основа медійних і політичних скандалів: пропозиція діяльнісної типології / О. П. Просяник // Вчені записки Таврійського нац-го університету ім. В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікаці». ‒ 2021. ‒ Т. 32 (71). ‒ № 5. ‒ С. 170-176.
Краткий осмотр (реферат): У статті досліджено структуру людського досвіду, у якій можна виділити два блоки функцій за принципом статичності і динамічності: апріорні, що стосуються здібностей і задатків людини, та діяльні, що пов'язані зі способом і характером реалізації людиною своїх цілей і планів. Запропоновано умовний розподіл усіх громадських груп на три типи – мікрогрупи, серединні групи і макрогрупи, представлено характеристику кожного із трьох типів. Розглянуто основу світоглядно-ідеологічних відмінностей. Для цього типологізовано всі види цінностей як основи медійних і політичних скандалів за типами діяльності людини і сфери її досвіду, до якої вони належать: філософсько-світоглядним, художнім, науковим, діловим, суспільним і побутовим. Світогляд як система поглядів визначає ціннісні установки людини, які спричиняють її діяльність і поведінку, тому цінність є основою світогляду. Ціннісні орієнтації як відношення людини до дійсності крізь призму опозицій пов'язані з поняттям значущості, бо вони відмежовують значуще, істотне від несуттєвого для особистості. Проаналізовано феномен громадської думки як найбільш повного і цілісного прояву групового інтересу. Виходячи з трьох типів суспільних груп, можна говорити про три рівня громадської думки – мікрорівень, серединний рівень і макрорівень, і про три види громадської думки: партикулярний, неофіційний і офіційний. У роботі розглянуті соціальні конфлікти, що виникають між членами суспільства або між соціальними групами людей, а також типологічні розбіжності, що стосуються структури людської діяльності у соціумі, тобто психічні, соціальні та світоглядно-ідеологічні відмінності, що ведуть до суперечок і конфліктів. Запропонована типологізація ціннісних конфліктів носить функційно-прагматичний і діяльнісний характер.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27227
Располагается в коллекциях:Статті (УСК)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
стаття_Просяник_О.П..pdf339,46 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.