Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28091
Название: TVAR-моделі індикаторів фінансової безпеки макроекономічних систем: оцінка впливу енергетичного «шоку»
Авторы: Полянський В. О.
Ключевые слова: безпека макрорегіонів
ризики та загрози
індикатори безпеки
ціна нафти
порогові режими
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Полянський В. О. TVAR-моделі індикаторів фінансової безпеки макроекономічних систем: оцінка впливу енергетичного «шоку» / В. О. Полянський // Управління розвитком. – 2022. – № 2.
Краткий осмотр (реферат): При порушенні зв’язків в економічних системах виникає розбалансування та існує теоретична ймовірність загрозливого стану для їх розвитку. Звідси постає питання проблематики пошуку ефективного механізму економічної безпеки загалом та фінансової безпеки зокрема є важливими елементами роботи макроекономічних складових. Метою дослідження є розробка моделей, що дозволяють оцінити вплив енергетичного «шоку» на індикатори фінансової безпеки, виявити порогові значення екзогенних змінних, при яких «шок» має деструктивний характер на рівень фінансової безпеки та може призвести до дестабілізації фінансової системи. У роботі використано розгалужену структуру наукових методів, які полягають у теоретичному та емпіричному дослідженні фінансової безпеки макроекономічних систем. Основні результати роботи присвячені розгляду проблеми проектування ефективних механізмів забезпечення фінансової безпеки за умов дії екзогенних «шоків» глобальної економіки. Розглянуто поняття «шоку», наведено приклади впливу «шоків» на макроекономічні індикатори. У роботі виділено енергетичний «шок» як домінантний для аналізу та формування ефективної політики макроекономічної стабільності. Обґрунтовано інформаційний простір ознак дослідження, що включає дані ціни на нафту марки BRENT та такі індикатори грошово-кредитної та валютної безпеки, як темп інфляції та валютний курс. Акцент на підсистемах грошово-кредитної та валютної безпеки зроблено через значущість даних каналів інфікування кризою задля забезпечення фінансової безпеки. Обґрунтовано величину лага в моделі за допомогою інформаційних критеріїв; проведено оцінювання та тестування якості моделі; здійснено оцінку стабільності системи на основі функції імпульсних відгуків, розроблено TVAR-модель. Проаналізовано галузі зміни екзогенної змінної, що відображають статистично значущий вплив енергетичного «шоку» на темп інфляції. Таким чином, отримані результати дозволили виділити режими енергетичної безпеки, які стають каналом інфікування фінансової сфери та суттєвого зростання рівня інфляції. Практична значущість включає універсальність та можливість застосування підходу оцінки для досліджень через можливість використовувати увесь алгоритм як повноцінний ансамбль моделей. Результати даного матеріалу можуть використані при формуванні державних політик фінансової безпеки та реакції на дестабілізуючі зовнішні впливи.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28091
Располагается в коллекциях:Статті (ЕКСА)



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.