Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29741
Название: Ціна на паливо в Україні в умовах воєнних дій: аналіз та прогноз
Авторы: Лебедєва І. Л.
Гур’єва Г. Д.
Ключевые слова: економетрична модель
часовий ряд
метод декомпозиції
коефіцієнт детермінації
прогноз за моделлю
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Лебедєва І. Л. Ціна на паливо в Україні в умовах воєнних дій: аналіз та прогноз / І. Л. Лебедєва, Г. Д. Гур’єва // Відновлення України та її регіонів в контексті глобальних трендів: управління, адміністрування та забезпечення : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 25–26 травня 2023 р. : тези допов. [Електронний ресурс] / Редкол. : В. В. Наумик (відпов. ред.) електрон. дані. – Запоріжжя : НУ «Запорізька політехніка», 2023. – С. 342-345.
Краткий осмотр (реферат): Метою даної роботи є дослідженні зміни цін на пальне протягом 2020-2022 рр. в Україні і побудова економетричної моделі часового ряду, яка б дозволяла робити прогноз на подальший період. Було виявлено, що протягом досліджуваного періоду існує тенденція зростання ціни на паливо, і для апроксимації цієї тенденції можна обрати лінійну функцію. Однак зростання це не є монотонним. За статистичними даними побудовано модель часового ряду, яка містить два компонента: тренд і сезонну складову. Перевірка якості моделі в цілому показала, що в межах цієї моделі 85,61% мінливості ціни на бензин визначається впливом часу і тільки 14,49% припадає на вплив сезонних коливань і інших факторів, які не враховуються в даній моделі.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29741
Располагается в коллекциях:Статті (ВМЕМ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
+Запоріжжя_ТЕЗИ_Анотац_Лебедєва_Гур'єва.pdf829,87 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.