Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29892
Название: Підготовка майбутніх фахівців сфери послуг до професійної комунікації у процесі вивчення іноземних мов
Авторы: Колбіна Т. В.
Драган O. A.
Ключевые слова: сфера послуг
професійна підготовка
іноземні мови
культура
комунікація
міжкультурна компетентність
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Колбіна Т. В. Підготовка майбутніх фахівців сфери послуг до професійної комунікації у процесі вивчення іноземних мов / Т. В. Колбіна, O. A. Драган // Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету: збірник наукових праць. Серія: Педагогічні науки. - Ізмаїл: РВВ ІДГУ, 2023. - Вип. 62. - С. 140 – 151.
Краткий осмотр (реферат): У Стандартах вищої освіти підготовки фахівців сфери послуг (туризм, готельно-ресторанна справа) визначено, що професійна комунікація є важливою умовою для ефективного обслуговування споживачів і продуктивного функціонування цієї галузі економіки. Актуальність формування мовленнєвої компетентності здобувачів освіти пов'язана з тим, що їх професійна діяльність відноситься до типу «Людина-Людина» й ґрунтується на комунікації та взаємодії з іншими людьми. У статті на основі аналізу наукової літератури з'ясовано сутність понять «комунікація» і «професійна комунікація»; визначено особливості процесу професійної комунікації у сфері обслуговування; обґрунтовано методологічні підходи до підготовки майбутніх фахівців сфери послуг до професійної комунікації в процесі вивчення іноземної мови; виокремлено зміст, методи і форми відповідної підготовки. Професійна комунікація фахівців у сфері послуг регламентується правилами професійного етикету; на її ефективність впливають соціально-комунікативні уміння, рівень мовленнєвої компетентності; особистісні якості (здатність до порозуміння на основі толерантності, повага до чужої думки та ін.). Особливістю професійної діяльності фахівця сфери послуг є те, що вона здійснюється переважно в безпосередньому контакті зі споживачами і спрямована на з’ясування їхніх потреб і визначення шляхів їх задоволення; в процесі спілкування необхідно не тільки сприяти максимальному задоволенню потреб споживача, а й вміти створити відповідну психоемоційну атмосферу, підтримувати неформальну бесіду. У статті представлено досвід підготовки здобувачів освіти даних спеціальностей до професійної комунікації у процесі вивчення іноземної мови у Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця. Компетентнісна парадигма у навчанні іноземної мови реалізується завдяки запровадженню комунікативно-діяльнісного та культурологічного підходів, що дозволяє визначити цілі, зміст, відповідні методи і форми навчальної діяльності. Комунікативно-діяльнісний підхід дозволяє одночасно розвивати основні мовленнєві та соціально-комунікативні уміння, яких потребують фахівці сфери послуг у професійній діяльності. Kультурологічний підхід забезпечує засвоєння іноземної мови як невід’ємної частини іншої культури завдяки текстам професійної та міжкультурної тематики, діалогам і ситуаціям, що відтворюють реалії повсякденної та професійної комунікації. Застосування системи методів («мозковий штурм», рольові та ділові ігри, дискусії, диспути, презентації та ін.) забезпечує не тільки засвоєння навчальної інформації, набуття досвіду професійної комунікації, а й формування особистості фахівця, його соціально-комунікативних і професійно важливих якостей.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29892
Располагается в коллекциях:Статті ( ІМтаМК)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Репозитарій_Колбіна_Драган.pdf331,8 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.