Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32558
Название: Феномен історичної пам’яті крізь призму української народної творчості
Авторы: Кобринець О. С.
Ключевые слова: усна народна творчість
паремії
українська мова
історична пам’ять
рима
фігури стилю
тропи
Дата публикации: 2024
Библиографическое описание: Кобринець О. С. Феномен історичної пам’яті крізь призму української народної творчості / О.С. Кобринець // Аргументи сучасної філології: історична та індивідуальна пам'ять : програма IV Міжнародної наукової конференції, 18-19 квітня 2024 р. – Харків, 2024. – С. 181-186.
Краткий осмотр (реферат): У статті розглянуто деякі вияви історичної та колективної пам’яті, української національної ідентичності у фольклорному жанрі на прикладі приказок та прислів’їв, присвячених волі, свободі, козацтву та ставленню українського народу до загарбників протягом багатьох століть. Окрім яскравого різноманіття та своєрідності, виявлено художні засоби та прийоми, які найчастіше використовуються у наведених пареміях. Це рима, епітети, зооморфна метафора, персоніфікація, градація, антитеза, повтори, риторичні звертання та оклики. Наведені приклади до того ж цікаві з точку зору підбору лексичного матеріалу. Було встановлено, що дослідження фольклорного жанру демонструє нам водночас і конкретну фіксацію певних події або відображення конкретної персоналії, своєрідний історичний документ, і в той самий час несе у собі справжні уроки мудрості, настанови, поради на майбутнє, тобто паремії передають колективний історичний досвід і вічні цінності наступним поколінням. Звертаючись до народної творчості на прикладі приказок та прислів’їв, ми можемо отримати унікальний погляд на те, як наш народ сприймав та інтерпретував свою історію в різні періоди свого існування.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32558
Располагается в коллекциях:Статті ( ІМтаМК)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Кобринець_Феномен історичної памяті_Конференція і тітул.pdf1,76 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.