Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32829
Название: Моделювання сталого економічного розвитку в розрізі ресурсно-екологічної складової
Авторы: Пивавар І. В.
Пономаренко О. О.
Дьячкова В. П.
Ключевые слова: сталий розвиток
економічний розвиток
ресурсно-екологічна складова
моделюванні екологічної рівноваги
екологія
ресурси
моделювання
Дата публикации: 2024
Библиографическое описание: Пивавар І. В. Моделювання сталого економічного розвитку в розрізі ресурсно-екологічної складової / І. В. Пивавар, О. О. Пономаренко, В. П. Дьячкова // Бізнес - Інформ. – 2024. – №3. – C. 183–192.
Краткий осмотр (реферат): Метою дослідження є відображення взаємозв’язку між економічним розвитком та забрудненням навколишнього середовища. Для досягнення цієї мети побудована імітаційна модель еколого-економічних процесів. В статті розглянуто загальноекономічні реформи, які призводять до непередбаченого збитку для навколишнього середовища. Тому, існування застарілої політики, недосконалість ринку та організаційних структур деінде в економіці можуть непередбачуваних чином взаємодіяти з більш загальними економічними реформами і створювати стимули для надмірного використання природних ресурсів і деградації навколишнього середовища. Саме тому, виправлення такого становища зазвичай не вимагає відмови від первісної економічної політики. В роботі в ході проведення імітаційних експериментів весь спектр можливих картин поведінки моделі виходить при варіюванні коефіцієнта вибору стратегії, що представляє собою управлінську. Побудована модель відображає еколого-економічні процеси, пов’язані із забрудненням та очищенням повітря на певною територією, виходячи із заданих початкових умов і часових рядів, що описують динаміку екзогенних змінних. Запропонована в дослідженні модель дозволяє передбачити динаміку, ендогенних змінних (якісно і кількісно), причому зазначене поведінку можливо при незмінній структурі системи, а кількісні оцінки достовірні, аж до 2040 року (далі динаміка основних змінних наводиться для демонстрації можливої S-образного поведінки системи). Наведена в роботі модель відображає взаємозв’язок між різними підсистемами (секторами економіки) за допомогою петель зворотного зв’язку і дозволяє розглянути вплив виділених підсистем один на одного, що не вдається зробити за допомогою класичних методів, що застосовуються в економіці. Побудована модель дає зрозуміти те, що збереження екологічної рівноваги в світі, ситуація буде вимагати серйозне збільшення інвестицій в розвиток природоохоронних технологій та зменшення екологічної шкоди від існуючий виробничих технологій.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32829
Располагается в коллекциях:Статті (ДУПАЕП)



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.