Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/33225
Название: Теоретичні засади розвитку бюджетної політики
Авторы: Дибко Н. М.
Ключевые слова: бюджет
бюджетна політика
доходи бюджету
видатки бюджету
стратегічне прогнозування
бюджетна децентралізація
Дата публикации: 2018
Издательство: ХНЕУ ім. С. Кузнеця
Библиографическое описание: Дибко Н. М. Теоретичні засади розвитку бюджетної політики / Н. М. Дибко // Економіка розвитку. – № 2 (86). – С. 42-48.
Краткий осмотр (реферат): Досліджено питання розвитку бюджетної політики в умовах інституційних перетворень як інструменту забезпечення соціально-економічного зростання. Розкрито сутність і роль бюджетної політики в соціально-економічному розвитку країни та визначено інституційні напрями підвищення її ефективності і адаптивності в умовах економічних перетворень. Для вирішення завдань дослідження використано такі методи, як системний, діалектичний, синтезу і узагальнення та наукового абстрагування. Результати дослідження дозволили визначити економічну сутність бюджетної політики, що полягає в державному регулюванні бюджету через застосування інструментів, показників, методів, принципів, механізмів на всіх стадіях бюджетного процесу відповідно до стратегічних напрямів державної політики соціальноекономічного розвитку. Інституційний підхід розвитку бюджетної політики поєднує соціальні, економічні та інноваційні складові бюджету, встановлює оптимальне співвідношення між ними. Бюджетна політика має бути достатньо адаптивною до визначеного вектора регулювання економічного розвитку, що спрямовано на відповідність впроваджуваних регулятивних заходів ендогенним та екзогенним змінам у економічному просторі. За результатами проведеного аналізу обґрунтовано, що ефективність бюджетної політики має вагоме значення в стабілізації макроекономічних показників та пропорцій. Розроблення та впровадження системи критеріїв оцінювання рівня ефективності бюджетної політики посідає важливе місце в прискоренні економічного зростання. Важливим є встановлення на довгостроковий період пріоритетів політики у бюджетній сфері відповідно до визначених пріоритетних завдань суспільного зростання, розвитку інструментів регулювання щодо наповнення доходів бюджету, спрямування видатків, бюджетного прогнозування та планування, державного боргу, динаміки дефіциту, децентралізації бюджетних повноважень. Бюджетна децентралізація сприяє забезпеченню суспільними послугами через узгодження видатків органів влади з найнеобхіднішими місцевими потребами. Важливим є підвищення рівня спроможності місцевих органів влади до збільшення обсягів наповнення дохідної частини бюджету.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/33225
Располагается в коллекциях:№ 2

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
дибко.pdf275,17 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.