Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/21711
Название: Морфологічна домінанта роду та родовий ритм у російськомовних поетичних текстах нового часу
Авторы: Самсоненко Н. І.
Ключевые слова: морфологічна домінанта
категорія роду
селекція
згущення морфологічної форми
морфологічний ритм
поетичний текст
Дата публикации: 2019
Библиографическое описание: Самсоненко Н. І. Морфологічна домінанта роду та родовий ритм у російськомовних поетичних текстах нового часу / Н. І. Самсоненко // Лігвістичні студії = Linguistic Studies: зб. наук. праць / Донецьк. нац. ун-т ім. Василя Стуса. – Вінниця: ДонНУ ім. Василя Стуса, 2019. – Вип. 37. – С. 28-35.
Краткий осмотр (реферат): У статті розглядається феномен згущення однотипних морфологічних форм в межах поетичного твору або його фрагмента, що призводить до формування морфологічної домінанти. Стверджується, що морфологічна домінанта роду є яскравим засобом актуалізації поетичних смислів, утворених за рахунок актуалізації значення маскулінності, фемінності або абстрактного поняття (не-особи), що виражені грамемами чоловічого, жіночого та середнього роду відповідно. Доводиться, що в поетичних текстах може відбуватися взаємодія регулярно повторюваних морфологічних форм, що виражені різними членами тієї самої морфологічної категорії. У таких випадках спостерігається явище «морфологічного ритму». Родовий ритм не лише сприяє ритмізації поетичного тексту, але і є елементом формування й передачі певного поетичного смислу.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/21711
Располагается в коллекциях:Статті (ПІФП)



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.