Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/22279
Название: Боргова безпека України: теоретичні засади, індикатори оцінювання, сучасний стан
Авторы: Меренкова Л. О.
Ключевые слова: державний борг
зовнішній державний борг
внутрішній державний борг
боргова безпека
боргова стійкість
боргові індикатори
Дата публикации: 2019
Библиографическое описание: Меренкова Л. О. Боргова безпека України: теоретичні засади, індикатори оцінювання, сучасний стан / Л. О. Меренкова // Emergence of public development: financial and legal aspects // Yu. Pasichnyk and etc.: [Ed. by Doctor of Economic Sciences, Prof. Pasichnyk Yu.] : Collective monograph. - Agenda Publishing House, Coventry, United Kingdom, 2019. – P. 134–146.
Краткий осмотр (реферат): В роботі узагальнені підходи вітчизняних науковців до визначення сутності боргової безпеки держави. З використанням структурного підходу обґрунтовано, що боргова безпека держави – це певний рівень державної заборгованості з урахуванням співвідношення між структурними складовими боргу, вартості обслуговування, обсягів погашення, достатній для вирішення нагальних соціально-економічних потреб держави, забезпечення сталого економічного розвитку країни, що дозволяє зберегти стійкість фінансової системи до внутрішніх та зовнішніх загроз, забезпечити певний рівень незалежності держави, підтримати належний рівень її платоспроможності та кредитного рейтингу. Боргова безпека держави розглядається з позицій комплексного підходу як підсистема у багаторівневій системі економічної безпеки держави. Узагальнені індикатори оцінювання рівня боргової безпеки держави, що використовуються в вітчизняної та закордонної практиці. У теперішній час в діючої офіційної методиці для оцінювання рівня боргової безпеки держави використовуються наступні індикатори: відношення обсягу державного та гарантованого державою боргу до ВВП, відношення обсягу валового зовнішнього боргу до ВВП, середньозважена дохідність ОВДП на первинному ринку, індекс EMBI + Україна, відношення обсягу офіційних міжнародних резервів до обсягу валового зовнішнього боргу. Встановлено, що індикатори діючої офіційної методики оцінки рівня боргової безпеки України не враховують вплив на боргову безпеку обсягів та вартості внутрішнього державного боргу, відсутня комплексна оцінка платоспроможності держави перед зовнішніми кредиторами. Тому зроблено висновок щодо необхідності та доцільності удосконалення діючої офіційної методики оцінювання боргової безпеки України шляхом розширення переліку боргових індикаторів з встановленням їх граничних значень, що відповідають показникам, які використовуються експертами МВФ та ЄС при оцінюванні боргової безпеки й боргової стійкості та висвітлені у даному дослідженні. Результати оцінки боргових індикаторів, розрахованих за діючою офіційною методикою оцінки боргової безпеки України свідчать, що рівень боргової безпеки України за 2013 – 2017 рр. знаходиться переважно на небезпечному та критичному рівні. Головними чинниками низького рівня боргової безпеки України у 2013 – 2017 рр. виступили зростання державного боргу, його неоптимальні обсяги та структура, нестабільний валютний курс, незадовільні темпи зростання ВВП, нестабільність політичної ситуації в країні та незадовільний стан її соціально-економічного розвитку. В роботі обґрунтовані заходи, що сприятиме нормалізації рівня боргової безпеки України.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/22279
Располагается в коллекциях:Монографії (Ф)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Боргова безпека України_Меренкова_дороблено.pdf459,7 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.