Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/23162
Название: До питання тлумачення термінів потебніанство та неопотебнянство в гуманітаристиці
Авторы: Черемська О. С.
Ключевые слова: О. Потебня
потебніанство
неопотебнянство
Харківська філологічна школа
Дата публикации: 2019
Библиографическое описание: Черемська О. До питання тлумачення термінів потебніанство та неопотебнянство в гуманітаристиці : Дриновський збірник. – Софія ; Харків, 2019. - Т. ХІІ.
Краткий осмотр (реферат): У статті розглянуто питання походження та функціонування терміна потебніанство. Проаналізовано розвиток семантики терміна в лексикографічних джерелах і наукових працях. З’ясовано значення слова-поняття потебніанство в потрактуванні учнів, послідовників і прихильників наукових поглядів О.О. Потебні. Акцентовано на історії виникнення цього терміна, закоріненій в багатогранній особистості самого О.О. Потебні, з одного боку, та в історії Харківської філологічної школи, з іншого. За матеріалами мемуаристики потебніанців (А.Г. Горнфельд, В.І Харцієв, Д.І. Багалій, Д.І. Овсянико-Куликовський, М.Ф. Сумцов, О.В. Ветухов) схарактеризовано риси науково-педагогічної творчості О.О. Потебні й окреслено теоретико-методологічні аспекти багатогранної діяльності вченого, які лягли в основу його наукової школи, що й дістала назву потебніанство. Розкрито первинне значення поняття потебніанство, уперше вжите й потрактоване в наукових працях О.В. Ветухова («Потебніанство» (1923), «Акад. М. Сумцов та потебніянство» (1926), Д. Багалія «Олександр Опанасович Потебня» (1924), М. Сумцова «До історії наукового впливу О.О. Потебні» (1926)), та визначено його семантичне наповнення: духовна основа, розвиток наукових ідей О.О. Потебні, послідовники О.О. Потебні, наукова спадщина О.О. Потебні, наукова школа О.О. Потебні. Простежено еволюцію терміна потебніанство після 30-х рр. ХХ ст., коли з огляду на світоглядно-ідеологічні тенденції він був вилучений із наукового дискурсу й набув негативної конотації. Наголошено на тому, що слово-поняття потебніанство використовують учні, послідовники й прихильники наукових поглядів О.О. Потебні на позначення оточення учителя та застосування ідей ученого до пояснення нових явищ гуманітарного знання. З’ясовано значення слова-поняття неопотебнянство, вживаного в сучасних літературознавчих дослідженнях.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/23162
Располагается в коллекциях:Статті (УМПІГ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Черемська О.С. Потебніанство.pdf765,62 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.