Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/23691
Название: Економіка цінностей та філософія економіки
Авторы: Коннова Н. О.
Ключевые слова: homo economicus
економіка профіту
потлач
гроші
капітал
власність
праця
аксіологія
Дата публикации: 2020
Издательство: Вид-во «Грані»
Библиографическое описание: Коннова Н. О. Економіка цінностей та філософія економіки / Н. О. Коннова // Грані : наук.-теоретич. і громадсько-політич. альманах. – Дніпро : Вид-во «Грані», 2020. – Т. 23, № 3. – С. 27 – 37.
Краткий осмотр (реферат): Стаття присвячена аналізу аксіологічних уявлень, які лежать в основі теорій сучасної економічної науки взагалі та теорії фінансів зокрема. Розглядаються витоки концепту homo economicus-a чи людини економічної. В сучасній літературі, присвяченій філософським і методологічним проблемам економічної теорії, термін «homo economicus» вживається в двох основних значеннях. Перше розглядає його як суто технічний конструкт чи модель, утворену у виді суми певних припущень та уявлень, узятих у їхній граничній формі, або, якщо простіше, як певну ідеалізацію. Друге розглядає «homo economicus» як певний антропологічний тип, який характеризується відповідними ціннісними та поведінковими особливостями. Показано, що конструкт homo economicus-у виник не в результаті умоглядних міркувань, а має досить таки довгу передісторію, суть якої полягає у поступовому відриві економічної теорії від етики. Людина економічна – це людина, яка вибудовує свою поведінку через підрахунок вигоди. Постійне ведення таких підрахунків є самодисципліною людини економічної. Така самодисципліна формує нову систему норм, вільну від моралі чи інших подібного роду речей. Нова система норм не передбачає якихось сталих догматів чи аксіом (як це звичай має місце в етиці), але є повністю раціональною і спирається на підрахунок імовірностей тих чи інших варіантів розвитку подій.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/23691
Располагается в коллекциях:Статті (МВПНіПФ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Коннова Економіка цінностей.pdf987,14 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.