Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/24034
Название: Аксіологічна домінанта соціокультурного конфлікту
Авторы: Жеребятнікова І. В.
Ключевые слова: соціокультурний конфлікт
аксіологія
конфліктна взаємодія
культура
система цінностей
Дата публикации: 2020
Библиографическое описание: Жеребятнікова І. В. Аксіологічна домінанта соціокультурного конфлікту / І. В. Жеребятнікова // Вісник Львівського університету : Серія філософсько-політологічні студії. – 2020. – Вип. 31. – C. 22–31.
Краткий осмотр (реферат): Досліджено аксіологічний зміст, природу та джерела соціокультурного конфлікту на різних рівнях соціальної взаємодії. Проаналізовано окремі аспекти філософського осмислення буття конфлікту як соціального феномену, визначено, що конфліктні взаємодії є причиною, умовою і водночас наслідком соціальних змін на всіх рівнях соціальної реальності, набуваючи тим самим властивості всезагальності. Підкреслено, що особливе місце в загальній сукупності можливих конфліктних взаємодій посідають соціокультурні конфлікти, які багатогранні за своєю суттю і можуть володіти характеристиками різних типів конфліктів, зокрема соціально-політичних або економічних. Проте головною рисою соціокультурного конфлікту є ціннісна складова, яка виступає причиною його гостроти і запеклості протиборства. Визначено особливу екзистенційну роль цінностей в моделях вивчення і вирішення соціокультурних конфліктів; розкрито аксіологічну динаміку та ціннісні параметри прояву соціальної конфліктності. Соціокультурний конфлікт – це складна соціальна взаємодія, змістом якої є певне протиріччя, що виникає як результат протистояння систем цінностей, формування у різних соціальних суб'єктів протилежних ціннісно-смислових настанов, що веде, як наслідок, до розриву ціннісної свідомості. Показано, що аналіз соціокультурних конфліктів у контексті аксіологічного підходу дозволяє знайти можливість перетворення конфліктної взаємодії з руйнівної на творчу силу, сприяє ціннісному консенсусу та гармонізації міжлюдських стосунків. Обґрунтовано, що вивчення аксіологічних засад та особливого значення системи цінностей при вирішенні соціокультурних конфліктів доцільно проводити з опорою на принципи соціальної філософії, що дозволить створити теоретико-методологічне підґрунтя оптимальних раціональних дослідних методів та прийомів у висвітленні конфліктної взаємодії.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/24034
Располагается в коллекциях:Статті (МВПНіПФ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стаття Жеребятнікова.pdf265,08 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.