Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25245
Название: Цивільно-правова відповідальність корпоративного інвестиційного фонду
Авторы: Сущ О. П.
Ключевые слова: корпоративне інвестування
інститути спільного інвестування
акціонер корпоративного інвестиційного фонду
корпоративний інвестиційний фонд
цивільно-правова відповідальність
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Сущ О. П. Цивільно-правова відповідальність корпоративного інвестиційного фонду / О. П. Сущ // Актуальні проблеми приватного та публічного права : матеріали ІІІ міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. присвяченої 92-річчю з дня народження член-кореспондента НАПрН України, академіка Міжнародної кадрової академії, Заслуженого діяча науки України, доктора юридичних наук, професора Процевського О.І., 2 квіт. 2021 р. : тези допов. – Харків, 2021. – С. 260-262.
Краткий осмотр (реферат): В основі актуальності питання про притягненні корпоративного фонду до цивільно-правової відповідальності є те, що Закон України «Про інститути спільного інвестування» не закріплює норми стосовно відповідальності за невиконання чи неналежне виконання зобов’язань таким суб’єктом корпоративного інвестування як корпоративний інвестиційний фонд перед його учасниками-акціонерами. Корпоративний інвестиційний фонд є юридичною особою – акціонерним товариством з «специфічними ознаками», що відрізняє його від «звичайних» акціонерних товариств. У цивільні правовідносинах з інвесторами корпоративний інвестиційний фонд вступає від свого імені, і, так як є правосуб’єктною особою, має здатність нести відповідальність за своїми зобов’язаннями. Статтею 96 Цивільного кодексу України [3] визначено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов’язаннями усім належним їй майном. Як зазначається в науковій літературі, юридична особа як самостійний учасник цивільних відносин є й самостійним суб’єктом відповідальності. Із цього випливає, що за загальним правилом, до механізму притягнення юридичної особи до відповідальності не залучаються інші особи, зокрема, учасники, засновники, працівники тощо [4, c. 123]. Звернемо увагу, що Законом України «Про інститути спільного інвестування» не передбачено відповідальності корпоративного фонду, а, отже, виходить, що даний суб’єкт самостійно не несе відповідальності за своїми зобов’язаннями. На підставі вказаного, вважаємо, що суттєвою прогалиною Закону України «Про інститути спільного інвестування» є відсутність законодавчого закріплення переліку підстав, за яких корпоративний інвестиційний фонд повинен притягуватися до відповідальності перед акціонерами та особами, що забезпечують корпоративне інвестування.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25245
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Актуал_нi-проблеми.........pdf165,1 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.