Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25971
Title: Актуалізація категорії числа та роль числової морфологічної домінанти в структурі тексту в російськомовній поезії нового часу
Authors: Самсоненко Н. І.
Keywords: морфологічна домінанта
сингулярна домінанта
плюральна домінанта
категорія числа
селекція
згущення морфологічної форми
мотив
поетичний текст
Issue Date: 2021
Citation: Самсоненко Н. І. Актуалізація категорії числа та роль числової морфологічної домінанти в структурі тексту в російськомовній поезії нового часу / Н. І. Самсоненко // Лігвістичні студії / Linguistic Studies: зб. наук. пр. Донецьк. нац. ун-т ім. В. Стуса : [гол. ред. А. П. Загнітко]. – Вінниця: ДонНУ ім. В. Стуса, 2021. – Вип. 41. – С. 63-81.
Abstract: Розглянуто феномен згущення однотипних граматичних форм і значень в межах поетичного тексту або його фрагмента, що призводить до формування морфологічної домінанти. Стверджується, що морфологічна домінанта категорії числа значно підвищує експресивність ліричного твору та пов’язана з передачею глибинного поетичного смислу. Схарактеризовано особливості взаємозв’язку морфологічної структури віршового тексту з його композиційно-тематичною структурою. Виокремлено мотиви, що актуалізуються згущенням грамем однини, які формують сингулярну морфологічну домінанту. Описано граматичні значення, що актуалізуються згущенням грамем множини, які спричинюють утворення плюральної домінанти поетичного тексту.
URI: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25971
Appears in Collections:Статті (ПІФП)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Samsonenko_stattia.pdf469,2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.