Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26032
Название: Особливості торговельного співробітництва України в сучасних умовах глобалізації
Авторы: Птащенко О. В.
Вовк В. А.
Ключевые слова: глобалізація
торгівля
торговельне співробітництво
високотехнологічна сфера
співробітництво
інтеграція
глобалізаційний процес
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Птащенко О. В. Особливості торговельного співробітництва України в сучасних умовах глобалізації / О. В. Птащенко, В. А. Вовк // Бізнес Інформ. ‒ 2021. ‒ №4. ‒ C. 42–47.
Краткий осмотр (реферат): У статті розглянуто основні особливості високотехнологічної сфери та можливості торговельного співробітництва в ній. Технологічний прогрес повністю змінив структуру сучасної світової економіки. Завдяки технологіям в даний час розроблено нові види діяльності, багато з яких є ефективними та високорентабельними. Класичним прикладом впливу впровадження високих технологій у повсякденне життя є поява та використання нової інформаційної технології. Завдяки широкому використанню нової технології зв’язку різко знизилися витрати на передачу голосу, даних, тексту, зображень, а також міжнародна плата за передачу інформації. Швидка передача даних (наприклад, електронною поштою, по Інтернету) та телеконференції забезпечили сучасній економіці комунікації та можливість вести бізнес по всьому світу, дозволяючи значно збільшити швидкість операцій і, таким чином, отримувати збільшений прибуток. За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, торговельне співробітництво у високотехнологічній сфері можна розділити на декілька напрямів: ІТ-індустрія, оборонна промисловість, енергетичний комплекс, аерокосмічна галузь. Так, близько 85% енергетичної та нафтогазової техніки експортується протягом року. Основними напрямками експорту є Росія, Казахстан, Туркменістан, Узбекистан, Азербайджан та ОАЕ. Таким чином, енергетичні та нафтогазові підприємства є менш сприйнятливими до кризових явищ в економіці за останні декілька років. Це пов’язано з тим, що робота підприємств цих секторів в основному базується на довгострокових контрактах, більшість з яких обслуговують проєкти з будівництва газопроводів, нафтопроводів та реконструкції електростанцій. Такі проєкти продовжують фінансуватись країнами Центральної Азії. Незважаючи на деякі значні успіхи в таких галузях, як аерокосмічна промисловість, виробництво енергетичного обладнання, важке та транспортне машинобудування та деякі інші, стан галузі в цілому не відповідає сучасним вимогам як вітчизняної економіки, так і світу. Перш за все, Україні бракує низки високотехнологічних галузей, які визначають експортні позиції. За якістю та технологічними рішеннями електронні вироби, побутова техніка, сільськогосподарські та дорожньо-будівельні машини, а також ряд інших товарів значно поступаються іноземним аналогам. Під технологічним обміном чи торговельним співробітництвом у високотехнологічній сфері у широкому сенсі можна розуміти майже весь спектр міжнародних економічних відносин, включаючи купівлю-продаж патентів та ліцензій, торгівлю товарами та надання послуг.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26032
Располагается в коллекциях:Статті (МЕВ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Птащенко_Вовк_business-inform-2021-4_0-pages-42_47.pdf390,17 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.