Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26197
Название: Правова природа біржових правовідносин
Авторы: Сущ О. П.
Ключевые слова: біржові правовідносини
біржове законодавство
біржа
суб’єкти біржових правовідносин
об’єкт біржових правовідносин
регульований фінансовий ринок
товарна біржа
правова природа
біржовий договір
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Сущ О. П. Правова природа біржових правовідносин / О. П. Сущ // Юридичний науковий електронний журнал. ‒ 2021. ‒ № 8. ‒ С. 108-111.
Краткий осмотр (реферат): Стаття присвячена дослідженню правової природи біржових правовідносин. Вказується на те, що питанню дослідження правової природи та визначення поняття «біржові правовідносини» у юридичній літературі присвячено не досить уваги. Виділено теоретичну та практичну частини проблеми дослідження правової природи біржових правовідносин. Акцентовано увагу на тому, що біржові правовідносини не можна розглядати ізольовано від інших галузей права і вважати їх такими, що мають лише одну правову природу, оскільки біржові правовідносини одночасно включають у себе майнові та організаційні елементи, вони врегульовані нормами цивільного, господарського, фінансового, адміністративного та кримінального права, тобто мають поліаспектний характер, що зумовлене особливістю такого виду економічної діяльності. У контексті визначення правової природи біржових правовідносин охарактеризовано такі принципи цивільного законодавства, як: 1) неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та законом; 2) свобода договору; 3) судовий захист цивільного права та інтересу; 4) справедливість, добросовісність та розумність. Доведено, що біржові правовідносини у своїй основі мають цивільно-правову природу. У статті визначено авторське поняття правової категорії «біржові правовідносини» у широкому та вузькому розумінні. Виокремлено та охарактеризовано елементи біржових правовідносин. Основними суб’єктами біржових правовідносин є, з одного боку, юридичні особи – біржі (товарні чи фондові – регульовані фондові ринки за Законом України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки»), а з іншого – приватні особи (члени біржі, емітенти, інвестори). Об’єктом біржових правовідносин є біржовий товар: 1) фінансові інструменти – цінні папери, інструменти грошового ринку (векселі, казначейські зобов’язання, ощадні сертифікати банків), деривативні контракти; 2) продукція – сільськогосподарська продукція, деревина, мінерали, паливно-енергетичні ресурси, сировина, метали, дорогоцінне каміння, матеріальна продукція рибальства, паливної, хімічної, легкої, харчової та інших галузей промисловості, а також інші споживані речі, визначені родовими ознаками, та валютні цінності, якщо вони торгуються на організованих ринках. Зміст біржових правовідносин становлять суб’єктивні права та юридичні обов’язки суб’єктів біржових правовідносин.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26197
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стаття_Сущ_О.П.pdf383,24 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.