Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26198
Название: Правові аспекти вдосконалення механізму захисту інтелектуальної власності в Україні
Авторы: Єрофєєнко Л. В.
Ключевые слова: інтелектуальна власність
захист
законодавство
правова охорона
патентування винаходів
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Єрофєєнко Л. В. Правові аспекти вдосконалення механізму захисту інтелектуальної власності в Україні / Л. В. Єрофєєнко // Юридичний науковий електронний журнал. Електронне наукове фахове видання. ‒ Запоріжжя : Запорізький національний університет, 2021. ‒ № 8. ‒ С. 75-80.
Краткий осмотр (реферат): У статті охарактеризовано нормативні підходи до визначення поняття «інтелектуальна власність». Виявлено основні проблемні питання захисту права інтелектуальної власності в Україні, які проявляються: у недосконалості законодавства; у відсутності створення ефективної системи збору та виплати винагороди авторам, виконавцям, виробникам фонограм, виробникам відеограм; у відсутності спеціальних форм податкової звітності для організацій колективного управління правами; відсутності системи економічних стимулів (податкових, кредитних, страхових); у «патентній міграції» тощо. Зазначено можливі ризики у відсутності правової охорони ОІВ за кордоном при експорті продукції та технологій. Проаналізовано зміни до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентними зловживаннями. Наголошено на упорядкуванні національного законодовства у сфері захисту прав інтелектуальної власності та необхідності адаптації національного законодавства до правової системи Європейського союзу з цього питання. У зв’язку зі зростанням важливості права інтелектуальної власності як юридичного явища та загальносвітової тенденції збільшення кількості справ щодо захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності в період економічного підйому акцентовано увагу на необхідності появи та функціонування Вищого суду з питань інтелектуальної власності, який би розглядав справи про порушення прав інтелектуальної власності. Запропоновано законодавчо вирішити питання закордонного патентування винаходів та необхідності посилення юридичної відповідальності за порушення у сфері інтелектуальної власності, зокрема щодо розповсюдження піратської продукції. Зазначено організаційно-правові недоліки процедури захисту прав інтелектуальної власності, запропоновано ряд способів, які допоможуть вирішити проблеми захисту прав інтелектуальної власності в Україні.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26198
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
8_2021 .....pdf1,22 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.