Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26676
Название: Типизація регіонів України за рівнем розвитку торгівельної галузі методом кластерного аналізу
Авторы: Дериховська В. І.
Ключевые слова: внутрішня торгівля
торгівельна галузь
рівень розвитку
регіон
кластер
метод
кластерний аналіз
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Дериховська В. І. / Типизація регіонів України за рівнем розвитку торгівельної галузі методом кластерного аналізу / В. І. Дериховська // Бізнес інформ. ‒ 2021. ‒ №10. – С. 159 – 164.
Краткий осмотр (реферат): Метою написання даної статті є аналіз особливостей застосування кластерного аналізу для типізації регіонів України за показниками, що характеризують рівень розвитку торгівельної галузі. У статті визначено роль та місце торгівельної галузі в економіці країни. Зокрема, сучасна торгівельна галузь, переживаючи черговий етап динамічних трансформаційних перетворень, залишається однією з провідних галузей економіки України, а її важливість для розвитку національного господарства вкрай важко переоцінити. Значну увагу приділено регіональному аспекту реалізації внутрішньої торгівлі, зокрема, дослідженню рівня розвитку торгівельної діяльності на окремих територіях країни та їх подальшому компаративного аналізу. З огляду на це, в статті детально розглянуто особливості та етапи застосування одного з методів моделювання багатовимірних процесів – кластерного аналізу задля групування регіонів України за рівнем розвитку торгівельної галузі. В якості інформаційної бази дослідження було взято показники, що характеризують як поточний стан торгівельної галузі, так і перспективи її розвитку. Аналіз проведено за 2017 – 2020 рр., що дозволило проаналізувати динамічність змін у регіональному сегменті внутрішньої торгівлі України. Проведений аналіз показав, що найбільш стабільними, з точки зору рівня розвитку торгівельної галузі протягом досліджуваного періоду є перший кластер – регіони з високим рівнем розвитку торгівельної галузі (Дніпропетровська, Київська, Львівська, Одеська, та Харківська області). До другого кластеру увійшли регіони з середнім рівнем розвитку внутрішньої торгівлі. Стабільними представниками цього кластеру є Донецька, Полтавська, Запорізька та Вінницька області. Найбільш чисельним є третій кластер регіонів із низьким рівнем розвитку торгівлі, що можна пояснити пролонгованим впливом соціально-економічної та політичної кризи, яка почалась у 2014 році. Визначено, що Україні властива нерівномірність розвитку територій, відповідна тенденції є притаманною й для розвитку торгівельної галузі в регіонах, що підтверджують результати кластеризації.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26676
Располагается в коллекциях:Статті (СЕП)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Дериховс_ка_стаття.pdf735,54 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.