Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26826
Название: Харківська філологічна школа в історії українського мовознавства 20–30-х рр. ХХ ст.
Авторы: Черемська О. С.
Ключевые слова: історія українського мовознавства
Харківська філологічна школа
О.О. Потебня
потебнянство
Харківське історико-філологічне товариство
українська літературна мова
мовне внормування
харківський правопис
стилістика української мови
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Черемська О. С. Харківська філологічна школа в історії українського мовознавства 20–30-х рр. ХХ ст.: автореф. дис. на здоб. наук. ступ. докт. філол. наук зі спец. 10.02.01 «Українська мова» / О. С. Черемська. – Київ : Інститут української мови НАН України, 2021. – 39 с.
Краткий осмотр (реферат): У дисертації досліджено значення Харківської філологічної школи в історії українського мовознавства ХІХ – першої третини ХХ ст., визначено періодизацію її розвитку; обґрунтовано роль особистостей та джерельної бази як основи вивчення еволюції лінгвістичної думки. Уперше в українському мовознавстві з урахуванням історіографії науково-освітніх центрів запропоновано всебічний аналіз наукової діяльності Харківської філологічної школи; узагальнено погляди представників цієї школи, які формувалися в контексті загальноєвропейських досліджень мови як суспільного явища і як мовної системи. Простежено еволюцію наукової думки від етнографізму до структуралізму в часовому та просторовому дискурсі. Уведено в науковий обіг аксіологічне осмислення цілісної концепції становлення й розвитку Харківської філологічної школи задля об’єктивізації ретроспективи і перспективи вивчення історії українського мовознавства та його суспільно важливої галузі – вчення про літературну мову.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26826
Располагается в коллекциях:Автореферати (УМПІГ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
автореф_Черемс_ка.pdf916,5 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.