Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27212
Название: Периклазошпінельні вогнетриви модифіковані ТіО2
Авторы: Борисенко О. М.
Логвінков С. М.
Шабанова Г. М.
Остапенко І. А.
Гапонова О. О.
Ключевые слова: обертова піч
периклазошпінельні вогнетриви
модифікатор
фізико-механічні властивості
мікроструктура
алюмомагнезіальна шпінель
герциніт
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Борисенко О. М. Периклазошпінельні вогнетриви модифіковані ТіО2 / О. М. Борисенко, С. М. Логвінков, Г. М. Шабанова та ін. // Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Хімія, хімічна технологія та екологія. – Харків: НТУ «ХПІ», 2021. – № 2 (6). – С. 9-14.
Краткий осмотр (реферат): На протязі останніх десятиліть продовжується розвиток та удосконалення вогнетривких матеріалів для футерування високотемпературних зон обертових печей. Основні вимоги, які пред’являють до вогнетривких виробів для футерівки обертових печей для випалу цементного клінкеру: висока щільність та міцність на стик, низька пористість і газопроникненість, підвищена стійкість до стирання, низька теплопровідність, висока корозійна стійкість та здатність до утворення захисного шару. Сьогодні основною метою сучасних дослідників є створення термостійкого вогнетриву з гнучкою структурою, що забезпечує його цілісність за високих температур й механічних навантаженнях, які мають здатність до утворення захисного шару обмазки. У роботі апробовано технологічний підхід введення до складу сировинної шихти для периклазошпінельних вогнетривів вібромолотого модифікатора (брикет на основі високоглиноземистого компоненту та титанвміщуюча добавка) у вигляді заздалегідь синтезованого продукту, що містить кристалічні фази системи Al2O3 – TiO2 – FeO. Основою для виробництва периклазошпінельних вогнетривів модифікованих TiO2 є чотирикомпонентна систему MgO – Al2O3 – FeO – TiO2, на основі термодинамічних розрахунків якої, підібрано вміст окремих компонентів шихти та прогнозовано експлуатаційні характеристики. Показано взаємозв’язок фізико-механічних властивостей з вмістом окремих компонентів у вихідних складах шихт і відзначені напрямки протікання твердофазних процесів з їх участю. Відмічено особливості мікроструктури матеріалу зразка у взаємозв’язку з формуванням оптимального комплексу властивостей. Показано сприятливий для підвищення термостійкості матеріалу характер організації мікропор, що доповнює фазовий механізм адаптації ще і структурним ефектом демпфірування механічних напружень під час термоциклювання.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27212
Располагается в коллекциях:Статті (ЗСЖіБЖ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Борисенко О.М._ПЕРИКЛАЗОШПІНЕЛЬНІ ВОГНЕТРИВИ МОДИФІКОВАНІ ТІО2.pdf2,17 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.