Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27623
Название: Методи адаптивного правління розвитком у забезпеченні умов інклюзивного середовища в закладі вищої освіти
Авторы: Кравченко Г. Ю.
Ключевые слова: інклюзивна освіта
інклюзивне середовище
умови інклюзивного середовища
заклад вищої освіти
адаптивне управління
методи адаптивного управління розвитком
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Кравченко Г. Ю. Методи адаптивного правління розвитком у забезпеченні умов інклюзивного середовища в закладі вищої освіти / Г. Ю. Кравченко // Адаптивне управління: теорія і практика. Серія «Педагогіка». – 2022. – Вип. 12 (22).
Краткий осмотр (реферат): Аналіз досвіду педагогічних надбань теоретиків і практиків з питань організації освітнього процесу за інклюзивною формою навчання у закладах вищої освіти обґрунтовує значення використання методів адаптивного управління розвитком інклюзивного середовища. Саме адаптивне управління розкриває закономірності організації освітнього процесу для студентів з особливими потребами, визначає сутність, зміст, форми та методи саме освітнього процесу, що визначає ефективність застосування методів адаптивного управління розвитком. Встановлено, що інклюзивне навчання передбачає створення освітнього середовища, яке відповідає потребам і можливостям кожної людини, незалежно від особливостей її психофізичного розвитку. У змісті статті чітко визначені основні здобутки інклюзивного освітнього середовища, важливі аспекти інклюзивної освіти, що забезпечують ефективність та якість навчання, застосування форм, методів та технологій, які враховують індивідуальні особливості осіб з особливими потребами. Звернено увагу на те, що навчання студентів з особливими потребами в закладах вищої освіти, з одного боку, допомагає їм позбутися почуття ізольованості, відчуження у суспільстві, сприяє зникненню соціальних бар’єрів, а з іншого – навчає студентів спілкуватися і співпрацювати разом. Освітнє середовище тільки тоді буде інклюзивним у ЗВО, коли буде спланований і організований фізичний простір, у якому студенти мають можливість безпечно пересуватися під час групових та індивідуальних занять; в академічних групах студентської молоді буде відбувається спілкування на позитивному психоемоційному рівні, що передбачає надання один одному допомоги; будуть створені умови спільної партнерської роботи студентів з особливими потребами та викладачами кафедр, які сприятимуть досягненню позитивного результату. Виходячи з цього розкрито методи адаптивного управління розвитком інклюзивного середовища в закладах вищої освіти та подано їх характеристику. Зосереджено увагу на методах теоретичного та практичного рівнів адаптивного управління розвитком. Саме через визначення характерних ознак адаптивного управління запропоновано групи методів та власне методи адаптивного управління: загальні методи адаптивного управління спрямовані на підтримку існуючої системи інклюзивної освіти у напрямі її розвитку, а специфічні методи адаптивного управління щодо забезпечення умов інклюзивного середовища в закладах вищої освіти передбачають спеціальні дії.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27623
Располагается в коллекциях:Статті (ПІФП)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стаття 2..pdf244,94 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.