Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27951
Название: Динаміка відносин України з ЄС після Лісабонського договору
Авторы: Рогова О. Г.
Ключевые слова: Європейський Союз
Україна
Лісабонський договір
політична асоціація
європейська інтеграція
імплементація
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Рогова О. Г. Динаміка відносин України з ЄС після Лісабонського договору / О. Г. Рогова // Європейський Союз після Лісабонського договору: від трьохопорної структури до конституціоналізму: матер. Всеукр. круглого столу, м. Глухів, 20 трав. 2022 р. – Глухів, 2022. – С.66-71.
Краткий осмотр (реферат): Лісабонський договір (надалі – ЛД), або Договір про внесення змін до Договору про ЄС та Договору про заснування ЄС, підписаний на саміті ЄС 13 грудня 2007 р., який набув чинності 1 грудня 2009 року, заклав основи функціонування ЄС на найближчі 15-20 років. Серед трансформацій у правовій, політичній та інституційній системах ЄС, викликаних цим договором, важливо акцентувати увагу на посиленні зовнішньополітичного виміру ЄС. Цінності ЄС після Лісабонського договору набувають нового значення не просто як «віртуальна» правова категорія, а як певний імператив, якого мають чітко дотримуватися держави-члени. З урахуванням зазначеного навряд чи можна переоцінити значення ЛД як для самого ЄС та його держав-членів, так і для інших країн, які перебувають у «орбіті» політичного впливу Європейського Союзу, у тому числі – для України. Аналіз динаміки відносин України з ЄС з часу набуття чинності Лісабонським договором свідчить про наступне: 1) Лісабонський договір більш чітко та імперативно (у порівнянні з попередніми договорами «первинного права ЄС») визначив спільні європейські цінності - основу єднання держав-членів, запоруку спільного діалогу, які є актуальними і для України; 2) підписання та набуття чинності Угоди про асоціацію стало не просто логічним підсумком попереднього періоду європейської інтеграції України, а також інструментом та методологією системних реформ задля досягнення у майбутньому «політичної асоціації» та «економічної інтеграції» з ЄС; 3) на фоні суттєвих зрушень у царині «економічної інтеграції» реалізація політичної асоціації України з ЄС протягом останніх років носила здебільшого повільний, декларативний характер, імперативно не врегульований, заснований на зобов’язаннях дотримуватися та просувати спільні цінності; 4) вторгнення Російської Федерації на територію суверенної України, героїчне протистояння України збройній та інформаційній агресії Росії сприяли надзвичайній консолідації української нації навколо спільних правових цінностей – поваги до людської гідності, верховенства права та суверенітету, що стало безпрецедентним доказом відповідності України європейським критеріям членства.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27951
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Матеріали круглого столу 20.05.2022.pdf942,64 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.