Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28246
Название: Фрагментація міжнародного права: трансформація доктрини чи наукового дискурсу
Авторы: Рогова О. Г.
Остапенко О. Г.
Ключевые слова: правова доктрина
фрагментація
міжнародне право
доктрина міжнародного права
глобалізація
легітимація
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Рогова О. Г. Фрагментація міжнародного права: трансформація доктрини чи наукового дискурсу. / О. Г. Рогова, О. Г. Остапенко // Актуальні проблеми держави і права: збірник наукових праць. - Одесса: Видавничий дім «Гельветика», 2022. - Вип. 94. - С. 99-109.
Краткий осмотр (реферат): У статті розглядаються дискусійні аспекти феномену фрагментації міжнародного публічного права. Проведений аналіз засвідчив, що, не зважаючи на достатньо строкатий спектр досліджень фрагментації, серед дослідників немає єдності щодо сутності феномену фрагментації, причин цього явища, його негативних та позитивних характеристик, методології подолання фрагментації тощо. На нашу думку, можна виокремити наступні ознаки правової доктрини: має тісний зв’язок з правовою наукою; характеризується певною внутрішньою логікою та системністю, що дозволяють вивчати та ідентифікувати явища правової реальності у їх зв’язку та системній єдності; перебуває у зв’язку з іншими формами права, обґрунтовуючи їх роль та співвідношення; здобуває легітимації через визнання у науковому середовищі, у суспільстві та державі; включає рекомендації практичного характеру щодо подальшого розвитку правової науки та практики; впливає на формування індивідуальної та колективної правової свідомості. Надзвичайно важливою складовою «життєвого циклу» правової доктрини є її верифікація, тобто визнання її істинності та авторитету, що дозволяє пересвідчитися у «життєздатності» доктрини, її відповідності явищам правової реальності, які доктрина відображає. В основу «життєвого циклу» правової доктрини покладено презумпції її спадковості, лінійності, довічності та динамізму. У процесі глобалізації міжнародне право суттєво трансформувалося за рахунок перегляду власної методології на користь антропологічному та аксіологічному підходам, відбулося розширення кола суб’єктів та центрів правотворчості, визнання міжнародної правосуб’єктності людини, виникли та сформувалися нові групи міжнародно-правових відносин, регулювання яких потребує більш спеціалізованих та гнучких правових інструментів та «м’якого права». На нашу думку, можна стверджувати, що «кількість» зазначених змін утворила нову «якість» міжнародного права, що потребує доктринального оформлення. Саме тому феномен фрагментації міжнародного права є платформою діалогу теорії та практики міжнародного права, маніфестом не руйнації доктрини міжнародного права, а її еволюції.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28246
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
download.pdf223,4 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.