Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28412
Название: Глобалізація та зміни правової системи України в умовах війни
Авторы: Рогова О. Г.
Ключевые слова: глобалізація
парадигма
національна правова система
принципи права
політика, війна
правові презумпції та фікції
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Рогова О. Г. Глобалізація та зміни правової системи України в умовах війни / О. Г. Рогова // Публічне право. - 2022. - № 3.
Краткий осмотр (реферат): У сучасному науковому дискурсі глобалізація сприймається як один з найбільш впливових та значущих чинників розвитку людської цивілізації, в межах якої взаємодіють різноспрямовані тенденції, у тому числі – відбуваються системні зрушення у правових системах суверенних держав. Метою статті є проаналізувати вплив глобалізації на правову систему України в умовах війни. Події війни РФ в Україні остаточно довели доктринальну неспроможність деяких правових фікцій та презумпцій, покладених в основу парадигми глобалізації (але не глобалізації в цілому). Зокрема, можна стверджувати безпідставність абсолютизації презумпції «глобалізація дорівнює демократизації». Необхідно чітко усвідомлювати, що поширене раніше припущення про глобальний незворотній поступ людства до демократії, якомога більш повної реалізації прав людини та верховенства права було дещо перебільшеним, оскільки не всі держави сучасного світу готові сповідувати та захищати цінності демократії. В основі парадигми глобалізації лежить доктринальна фікція про співпадіння та взаємну повагу «спільних» правових, політичних та культурних цінностей, у той час як справжнім «двигуном» цього процесу є економічні інтереси. На нашу думку, у структурі парадигми глобалізації можна виокремити чинники економічного, правового, політичного та культурного характеру. Вважаємо, що під впливом війни (яку деякі дослідники вже називають глобальною) зазнають трансформації практично всі підсистеми національної правової системи України: нормативна (оскільки ми спостерігаємо бурхливі зміни у правовому полі, обумовлені ухваленням значного масиву нормативно-правових актів, спрямованих на мобілізацію всього суспільства проти агресії); ідеологічна (найбільш потужний вплив, обумовлений безпрецедентним зростанням рівня правосвідомості та національної самоідентифікації); функціональна та результативна підсистеми як сумарний результат синергетичної взаємодії інституційної, нормативної та ідеологічної.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28412
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.