Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28414
Название: Феномен відродження довіри до права в умовах війни
Авторы: Рогова О. Г.
Ключевые слова: право
довіра
правовий нігілізм
правосвідомість
повномасштабна війна
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Рогова О. Г. Феномен відродження довіри до права в умовах війни / О. Г. Рогова // SCIENCE AND INNOVATION OF MODERN WORLD : матеріали IV Міжнародна науково-практична конференція, 21-23 грудня 2022 р. – 2022. (подано до друку)
Краткий осмотр (реферат): Довіра як унікальний соціальний феномен вивчається сьогодні в межах предметного поля різних соціальних наук – психології, філософії, права, філософії права, соціології, політології тощо. Події повномасштабної війни в Україні стали об’єктивними каталізаторами переосмислення багатьох науково-практичних проблем, серед яких – взаємовідносини держави та суспільства, довіра між ними, довіра до права. На нашу думку, у процесі відродження довіри до права можна виокремити когнітивну, онтологічну та аксіологічну складову. На нашу думку, у процесі відродження довіри до права можна виокремити когнітивну, онтологічну та аксіологічну складову. Зокрема, когнітивна складова цього процесу включає пізнання права у його багатоманітних проявах, поширення правових знань та розвиток наукових шкіл, плюралістичні надбання яких збагачують суспільні уявлення про феномен права, тим самим забезпечуючи переконливі докази того, що право є живим і динамічним, гнучким і людино-орієнтованим. Онтологічна складова відродження довіри до права охоплює найбільш суттєві принципи та закономірності розвитку права, дослідження яких переконливо свідчить, що право є іманентно присутнім у житті людей (не зважаючи на конкретно-історичні умови його існування, різноманітні його прояви та трансформації правових систем в залежності від низки чинників). Аксіологічна складова відродження довіри до права апелює до цінностей у праві, серед яких, ми беззаперечно можемо назвати цінності свободи, рівності, справедливості тощо. Події повномасштабної війни в Україні стали об’єктивними каталізаторами переосмислення багатьох науково-практичних проблем, серед яких – взаємовідносини держави та суспільства, довіра між ними, довіра до права. Право, як унікальний інструмент соціального компромісу, досягнення злагоди та згуртованості у суспільстві, в теперішній час сприймається також як форма укладання та реалізації найважливішого суспільного договору – між державним механізмом та суспільством, договору про спільні згуртовані дії заради перемоги України.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28414
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Рогова_Стаття_Феномен_вiдродження_довiри_до_права_в_умовах_вiйни.pdf509,34 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.