Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29518
Название: Стилі керівництва та їх місце в управлінні діяльністю підприємства
Авторы: Перерва І. М.
Ключевые слова: управління
стиль управління
ситуаційний підхід
поведінковий підхід
хаос-менеджмент.
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Перерва І. М. Стилі керівництва та їх місце в управлінні діяльністю підприємства / І. М. Перерва // Бізнес Інформ. - 2023. - №2. - C. 241–248.
Краткий осмотр (реферат): Розвиток та ефективність діяльності підприємства в сучасних умовах безпосередньо залежать від стилю та ефективності управлінської діяльності. З огляду на це метою дослідження є узагальнення наукових поглядів щодо трактування поняття «стиль керівництва», уточнення сутності та змісту даного терміна; систематизація наукових поглядів щодо виділення стилів управління згідно з поведінковим і ситуаційним підходами. У результаті дослідження з’ясовано, що дефініція «стиль керівництва» зводиться до сукупності прийомів, методів, механізмів впливу для вирішення завдань управління. Стиль породжує сталу поведінку менеджера відповідно до його індивідуально-психологічних характеристик. З використанням методу класифікації та системного підходу систематизовано наукові погляди щодо виділення стилів управління згідно з поведінковим і ситуаційним підходами. Підкреслено, що за поведінкового підходу ефективне управління залежить не стільки від індивідуальних характеристик менеджера, скільки від відповідності його поведінки певній ситуації, рівня його кваліфікації та вчинених дій. Прихильники ситуаційного підходу зазначають, що різні ситуації та обставини потребують різних лідерів з якісно різними рисами, у результаті чого з’являються члени команди, які мають найбільш необхідні якості для певних обставин і будуть проявляти себе як лідери. У статті запропоновано виділяти окремо такий стиль управління, як «хаос-менеджмент». Виокремлено основні чинники, що впливають на вибір стилю управління: особистісний та емоційний склад; освітній і культурний рівні; рівень зрілості колективу та його згуртованість; обставини, які склалися; досвід і культурний рівень менеджера тощо. Перспективи подальших досліджень можуть бути спрямовані на аналіз особливостей хаос-менеджменту та розробку практичних рекомендацій для зміни даної моделі управління на більш ефективні.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29518
Располагается в коллекциях:Статті (МБ)



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.