Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29752
Название: Методика оцінки екологічного стану водойми на основі ентропійно зваженого індексу якості води
Авторы: Безсонний В. Л.
Ключевые слова: екологічний стан поверхневих вод
ентропійно зважений індекс якості води
забруднення води
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Безсонний В. Л. Методика оцінки екологічного стану водойми на основі ентропійно зваженого індексу якості води / В. Л. Безсонний // Екологічні науки : науково-практичний журнал, 2023. – № 2(47). – С. 44–48.
Краткий осмотр (реферат): Проведено оцінку якості водойм, що використовуються як джерело питного водопостачання містами півдня Дніпропетровської області, на основі використання вдосконаленого індексу якості води з ентропійним ваговим коефіцієнтом. В процесі розрахунку індексів якості води вага кожного параметра зазвичай або не враховується, і параметри вважаються рівнозначними, або ж надається експертами відповідно до їхнього практичного досвіду що є суб’єктивним і багато корисної та цінної інформації про якість води може втрачатися. Застосування ентропійних ваг дозволить підвищити об’єктивність індексу якості води. Розробка ентропійнозваженого індексу якості води передбачає наступні етапи: побудову вихідної матриці проб води і оцінюваних параметрів; побудову нормованої матриці, що містить нормовані значення кожного оцінюваного параметра в конкретному зразку з метою усунення похибок, викликаних різними розмірами і одиницями виміру; обчислення ентропійних ваг, щоб параметрам з нижчою ентропією або мірою безпорядку присвоювалася таким чином більша вага; агрегація ваг ентропії та шкали оцінки якості. В результаті застосування методики оцінки екологічного стану водойми на основі ентропійно-зваженого індексу якості води ділянки р. Дніпро, що розташована на півдні Дніпропетровської області, встановлено, за значенням індексу якість у теплий та холодний періоди року відрізняється. Мінімальне значення EWQI для холодної пори 55,41 (п4), максимальне – 111,02 (п2). Мінімальне значення EWQI для теплої пори 72,76 (п4), максимальне – 104,50 (п2). Найгірша якість води характерна для пункту контролю п2 (ID27577, р.Дніпро, 219 км, с. Придніпровське, КП "Дніпро" Придніпровської с/р), при чому, значення для холодної пори року EWQI=111,02 вищі, ніж для теплої - EWQI=104,50, що вказує на те, що забруднення не обумовлено біохімічними процесами, і може пояснюватися негативним екологічним впливом Новопавлівського гранітного кар’єру. На величину ентропійно зваженого індексу якості води впливає вибір нормативного значення, тому перспективними є дослідження з обгрунтування вибору величини нормативного значення для кожних конкретних умов.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29752
Располагается в коллекциях:Статті (ГРБ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Bezsonny_Eco_47.pdf811,75 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.