Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29860
Название: Модель контролю та оцінки ризику зовнішньоекономічної безпеки національних економік в умовах світових криз
Авторы: Шабельник Т. В.
Марена Т. В.
Шабельник М. М.
Ключевые слова: модель контролю
ризик зовнішньоекономічної безпеки
національна економіка
індикатори зовнішньоекономічної безпеки
світові кризи
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Шабельник Т. В. Модель контролю та оцінки ризику зовнішньоекономічної безпеки національних економік в умовах світових криз / Т. В. Шабельник, Т. В. Марена, М. М. Шабельник // Бізнес-інформ. - 2023. - №1. - С. 40-47.
Краткий осмотр (реферат): Метою роботи є формування моделі контролю та оцінки ризику зовнішньоекономічної безпеки (ЗЕБ) національних економік в умовах світових криз. Її реалізація дасть змогу вчасно враховувати ймовірні майбутні загрози ЗЕБ і запроваджувати ефективні механізми їх гасіння або зниження в теперішньому часі для формування оптимальної траєкторії розвитку зовнішньоекономічних відносин. У роботі обґрунтовано, що як прогнозні значення індикаторів ЗЕБ для формування моделі контролю та оцінки ризику ЗЕБ національних економік доцільно включити такі показники: рівень відкритості економіки; коефіцієнт покриття експортом імпорту; темпи зростання експорту та імпорту; частка імпорту у внутрішньому споживанні країни; рівень безробіття. Як метод прогнозування індикаторів ЗЕБ пропонується використовувати консенсус-прогноз, що ґрунтується на принципі розрахунку медіан значень показників на основі експертних оцінок фахівців макроекономічного аналізу та прогнозування. Практичну реалізацію моделі контролю та оцінки ризику ЗЕБ національних економік проведено на прикладі економіки України як такої, що схильна до сильного впливу кризових явищ, що спричинюють комплекс загроз ЗЕБ. Прогнозний рівень ризику ЗЕБ для України за песимістичною та ймовірною оцінкою є небезпечно високим, за оптимістичною – високий. Це означає наявність дестабілізаційного негативного впливу кризових явищ на зовнішньоекономічну діяльність національної економіки та суттєве зниження її функціональності. Для забезпечення належного рівня ЗЕБ України в умовах кризових явищ необхідним є: удосконалення нормативно-правової бази шляхом запровадження обов’язкової норми розрахунку індексу ЗЕБ щороку та прогнозного значення рівня ризику; запровадження механізмів збільшення ролі України в системі світової торгівлі за рахунок розвитку високотехнологічних галузей економіки, зокрема через залучення міжнародних інвестицій; пошук нових можливостей зовнішньоторговельного співробітництва та розвитку внутрішнього ринку.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29860
Располагается в коллекциях:Статті (ЕКСА)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
3. Стаття_Модель_ контролю_ та_ оцінки_ ризику_ ЗЕБ.pdf4,42 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.