Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/30716
Название: Взаємозв’язок адаптаційних здібностей та задоволеності життям у внутрішньо переміщених осіб
Авторы: Афанасьєва Н. Є.
Ключевые слова: адаптація
міграція
задоволеність життям
адаптаційний потенціал
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Афанасьєва Н. Є. Взаємозв’язок адаптаційних здібностей та задоволеності життям у внутрішньо переміщених осіб / Н. Є. Афанасьєва // Габітус: науковий журнал з соціології та психології. - 2023. - Вип. 50. - С. 69-74.
Краткий осмотр (реферат): У статті представлено результати теоретичного аналізу та емпіричного дослідження проблеми адаптації та задоволеності різними аспектами життя у внутрішньо переміщених осіб. України зазнала найбільшу хвилю міграції за всі роки існування. Необхідність покинути рідні міста виникла внаслідок російської збройної агресії, від якої потерпають східні та південні регіони країни. Більшість мігрантів складають жінки, діти та люди похилого віку. Людям доводиться долати психологічний стрес, який виникає як реакція на переміщення до нового місця існування; підтримувати життєдіяльність на задовільному рівні; працевлаштовуватися; організовувати навчання дітей, медичне обслуговування тощо. Адаптація внутрішньо переміщених осіб це складний поступовий процес, успішність якого залежить від багатьох об’єктивних та суб’єктивних чинників. Результати емпіричного дослідження свідчать, що у чоловіків спостерігається помітне зниження адаптаційного потенціалу, що виявляється в різного роду порушеннях поведінки, взаємодії з колегами і оточуючими людьми, емоційній нестійкості. Зниження здатності до адаптації робить особистість більш вразливою щодо руйнуючих впливів дійсності і спілкування з оточуючими. У чоловіків фіксуються негативні зрушення в емоційній сфері, підвищилася тривожність, спостерігається знижений фон настрою, відчуття неспокою, депресивні стани; вони мають знижений рівень працездатності, активності, швидше втомлюються при однакових навантаженнях у порівнянні з колегами. Задоволеність різними аспектами життя критично низька у чоловіків та жінок дослідженої категорії. Виявлена пряма лінійна залежність між показниками адаптаційних здібностей і задоволеності життям: комунікативні здібності і задоволеність міжособистісними стосунками; нервово-психічна стійкість і задоволеність собою, своїм психічним станом; моральна нормативність і задоволеність ситуацією, її динамікою; всі адаптаційні параметри і задоволеність життєдіяльністю, собою та власним психічним станом. Також виявлена пряма кореляційна залежність між показниками професійної дезадаптації і рівнем задоволеності різними аспектами життя. В цілому, чоловіки більшою мірою дезадаптовані та незадоволені всіма аспектами життя, ніж жінки.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/30716
Располагается в коллекциях:Статті (СЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Афанасьєва_Стаття.pdf218,7 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.