Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/30855
Название: Підвищення екологічності обертових цементних печей за рахунок використання периклазошпінельних вогнетривів
Авторы: Борисенко О. М.
Логвінков С. М.
Шабанова Г. М.
Іщенко А. М.
Ареф`єв В. О.
Ключевые слова: периклазошпінельні вогнетриви
обертова піч
термостійкість
шпінельні фази
механізми адаптації
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Борисенко О. М. Підвищення екологічності обертових цементних печей за рахунок використання периклазошпінельних вогнетривів / О. М. Борисенко, С. М. Логвінков, Г. М. Шабанова та ін. // Екологічна безпека: проблеми і шляхи вирішення: зб. наук. статей XІХ Міжнародної науково-практичної конференції, 14-15 вересня 2023 р. – Харків: УКРНДІЕП, 2023. – С. 54 – 58. (укр. мова)
Краткий осмотр (реферат): Цемент – один з найбільш використовуваних будівельних матеріалів в світі, знаходячи своє застосування у виробництві бетону, залізобетону, будівельних розчинів, а також в азбестоцементній, нафтовидобувній та інших галузях промисловості. Для підвищення експлуатаційних характеристик периклазошпінельних вогнетривів авторами визначено основні положення концепції підвищення термостійкості периклазошпінельних матеріалів, які включають як відомі механізми поглинання надлишку енергії тріщинами, що розвивається в результаті термоудару (зокрема, ефект гетерофазності та створення мікротріщинуватої структури за рахунок відмінності ТКЛР різних фаз), так і нові механізми структурно-фазової адаптації зі збереженням цілісності периклазошпінельних вогнетривів під час експлуатації, що виникає за рахунок введення попередньо отриманих модифікаторів. Використання розроблених периклазошпінельних вогнетривів дає економію: електроенергії до 15 %; скорочення матеріальних затрат за рахунок збільшення строку служби елементів футерівки; за рахунок скорочення ресурсів на технічне обслуговування та збільшення міжремонтних сесій.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/30855
Располагается в коллекциях:Статті (ГРБ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Логвінков С.М._ПІДВИЩЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОСТІ ОБЕРТОВИХ ЦЕМЕНТНИ.pdf2,5 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.