Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32135
Название: Цифрові технології як фактор формування людського капіталу в Україні
Авторы: Шиян Д. В.
Севрюкова Є. О.
Євдокімова М. О.
Ключевые слова: людській капітал
домогосподарства
цифрові технології
рівень доходу домогосподарств
сільські території
цифрова недоступність
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Шиян Д. В. Цифрові технології як фактор формування людського капіталу в Україні / Д. В. Шиян, Є. О. Севрюкова, М. О. Євдокімова // Економіка та управління АПК. - 2022. - № 2. - С. 80–86.
Краткий осмотр (реферат): Підкреслюється, що сьогоднішнє суспільство в значній мірі визначаються рівнем розвитку цифрових технологій. Можливість доступу мережі Інтернет дає домогосподарствам додаткові можливості щодо зростання доходів та конкурентних позицій на ринку праці. Також необхідно відзначити, що сьогодні розвиток соціальних мереж створює додаткові можливості для соціальної інтеграції кожної людини. Відтак з’явились нові терміни та поняття «цифрова бездомність», «цифрова нерівність» які характеризують обмежені можливості окремих членів суспільства в доступі до всесвітньої мережі. Зазначаються, що цифрові технології в кінцевому випадку в значній мірі формують якість людського капіталу в країні. Метою цієї статті є аналіз впливу рівня доступності до мережі Інтернет на рівень доходу та якість життя в домогосподарствах України. При проведенні даного дослідження використовувались методи групування, графічний, t-критерію Стьюдента порівняння середніх, монографічний, індукція, дедукція, метод узагальнення. Було здійснено оцінку відносно впливу доступності мережі Інтернет на рівень доходів домогосподарств у великих містах та на сільських територія. Отримані результати свідчать про те, що як у великих містах, так і на сільських територіях у домогосподарств які мали доступ до мережі Інтернет рівень доходу більш ніж в два рази перевищував його величину у домогосподарств в яких був відсутній доступ до мережі. Не випадковість даних розбіжностей була підтверджена з допомогою t-критерій Стьюдента порівняння середніх. Було також здійснено оцінку залежності самооцінки домогосподарствами своїх доходів та доступності мережі інтернет . Виявилось, що питома вага тих хто оцінював свої доходи як «було достатньо і робили заощадження» домогосподарства у великих містах з доступом до мережі інтернет дорівнювала 10,4%, а у тих хто не мав доступу до мережі – 6,2%. На сільських територіях це співвідношення дорівнювало 12,5% та 6,4%. Проведене дослідження дало змогу встановити, що існує тісний зв’язок між рівнем доступності мережі Інтернет та рівнем доходу домогосподарств як у великих містах, так і на сільських територіях. Будо також встановлено факт того, що на сільських територіях рівень доступності мережі Інтернет поступався його рівню у великих містах.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32135
Располагается в коллекциях:Статті (ЕПОБ)



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.