Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32358
Название: Особливості цивільного судочинства у справах із «іноземним елементом»
Авторы: Карлінська С. І.
Ключевые слова: цивільне судочинство
іноземний елемент
міжнародна підсудність
конфлікт юрисдикцій
міжнародне приватне право
цивільний процес
Дата публикации: 2024
Библиографическое описание: Карлінська С. І. Особливості цивільного судочинства у справах із «іноземним елементом» / С. І. Карлінська // Електронне наукове фахове видання «Юридичний науковий електронний журнал». – 2024. - № 2. - С. 106-109.
Краткий осмотр (реферат): Стаття присвячена такому актуальному питанню в цивільному судочинстві, як наявність суб’єкта, що може мати іноземне підданство. Доволі часто в практиці цивільного судочинства мають місце спори за участю так званого «іноземного елемента». До цього призвела і всесвітня глобалізація, зростання та посилення транскордонних відносин у різних сферах суспільного життя, в тому рахунку і приват- ноправових відносин. Наразі, через збройну агресію з боку російської федерації та початок повномасштабної війни в Україні, коли велика кількість грома- дян України були змушені покинути рідну країну, і шукати притулку в інших країнах світу – це також збільшило кількість цивільно-правових спорів з «іноземним елементом». І дійсно, останнім часом українська система судочинства все частіше розглядає спори за участю таких осіб. Це й іноземці, і громадяни України, які проживають за межами нашої країни, і іноземні юридичні особи. В такому разі джерелами правового регулювання таких правовідносин будуть виступати дві окремі групи джерел: національне законодавство, і міжнародні дого- вори, участь в яких бере України. Насправді загальні засади правового регулювання таких правовідносин встановлені навіть Конституцією України, яка проголошує забезпечення, охорону і захист прав і свобод людини. Але в силу наявності цього «незвичного» окремого елементи в таких правовідно- синах дійсно будуть наявні деякі особливості їх правосуб’єктності та» відповідно, особливості при розгляді судами таких спорів. Таким чином, в статті було досліджено основні ознаки, за якими саме характеризуються згідно чинного законодавства «іноземний елемент», висвітлено деякі аспекти застосування іноземного права суддями національної судової системи, та проблеми тлумачення норм інозем- ного права прі застосуванні іх при розгляді спорів в Україні.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32358
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
25.pdf410,22 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.