Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32958
Назва: Освітня компонента формування людського капіталу: відстрочені наслідки від втрат
Автори: Писарчук О. В.
Теми: людський капітал
освітні втрати
якість освіти
фінансування вищої освіти
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Писарчук О. В. Освітня компонента формування людського капіталу: відстрочені наслідки від втрат / О.В. Писарчук // Управління інноваційним розвитком соціально-економічних систем : колективна монографія [Електронне видання] / під заг. ред. д.е.н., проф. Храпкіної В.В., к.е.н., доц. Пічик К.В. – Київ : Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2024. – С. 488-496.
Короткий огляд (реферат): В роботі доведена важливість освітньої складової у формуванні людського капіталу та негативні наслідки освітніх втрат для економічного розвитку України. Підкреслюється, що якість освіти та освітня складова формування людського капіталу є ключовими факторами економічного зростання та конкурентоспроможності країни. У дослідженні проаналізовано динаміку інвестицій в освітню складову формування людського капіталу, у тому числі середній рівень видатків на одного студента із загального та спеціального фондів. Виокремлено дві групи факторів, що впливають на зростання витрат на підготовку фахівців: 1) витрати, спрямовані на підвищення якості підготовки та навчання, 2) витрати, зумовлені інфляційними процесами в економіці. Аналіз свідчить про значне недофінансування підготовки спеціалістів, що призводить до зниження якості людського капіталу та має довгострокові негативні наслідки для економічного розвитку країни. Значне перевищення розрахункової середньої вартості підготовки одного студента над фактичною у 2023 та 2024 роках, що фактично стає суттєвим недофінансуванням підготовки спеціалістів і, як наслідок, зниження їх якості та якості людського капіталу. Фактичне зменшення інвестицій в освітню складову формування людського капіталу з 2019 по 2023 рік. Темпи зростання інфляції перевищують темпи зростання витрат на підготовку фахівців. Збільшення суми фінансування підготовки кадрів не вистачає навіть для покриття зростання витрат в умовах інфляційних процесів. Абсолютне збільшення фінансування спрямоване на покриття зростаючих витрат на утримання і не може бути спрямовано на розвиток та підвищення якості підготовки спеціалістів. Зменшення активної частини людського капіталу, здатного до творчих, інноваційних ідей та рішень, що призводить до зниження конкурентоспроможності такого людського капіталу та уповільнення економічного розвитку. Зменшення частки людського капіталу у формуванні національного доходу, що виражається у зниженні конкурентоспроможності економіки країни.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32958
Розташовується у зібраннях:Монографії (ОБК)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Монограф май 2024 Киев_Мог.pdf518,94 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.