Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/33390
Название: Пріоритети діяльності недержавних організацій у регіональних підсистемах міжнародних відносин
Авторы: Жеребятнікова І. В.
Кравченко О. В.
Горбачов А. В.
Ключевые слова: міжнародні неурядові організації
гуманітарна допомога
міжнародні відносини
міжрегіональна співпраця
партнерство
розвиток міжнародних зв’язків
Дата публикации: 2024
Библиографическое описание: Жеребятнікова І. В. Пріоритети діяльності недержавних організацій у регіональних підсистемах міжнародних відносин / І. В. Жеребятнікова, О. В. Кравченко, А. В. Горбачов // Політикус. Науковий журнал. - Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2024. – Вип. 2. - С. 134-140.
Краткий осмотр (реферат): Недержавні організації (НДО) набувають зростаючої ролі у формуванні регіональної взаємодії у сфері міжнародних відносин. Актуальність теми обумовлена розвитком міжнародного середовища, що характеризується складними геополітичними змінами, транснаціональними викликами та появою регіональних центрів сили. На цьому фоні неурядові організації виступають ключовими учасниками, які мають значний вплив на регіональну політику. Вивчення їхніх пріоритетів дозволяє виявити особливості регіонального управління, розв’язання конфліктів та соціально-економічного розвитку. Мета дослідження – проаналізувати основні напрями діяльності сучасних міжнародних організацій в контексті міжнародних відносин в регіональних підсистемах. У дослідженні було використано наступні методи: аналізу наукової літератури, абстрагування, синтезу, порівняння. На основі результатів проведених досліджень та теоретичних напрацювань у цій роботі визначено ключові пріоритети неурядових організацій, що працюють у регіональних підсистемах. Ці пріоритети включають цілий спектр видів діяльності, зокрема, захист прав людини, екологічну стабільність, гуманітарну допомогу та ініціативи з соціально-економічного розвитку. Взаємодіючи з місцевими організаціями, співпрацюючи з державними суб’єктами та використовуючи транснаціональні мережі, неурядові організації долають складні регіональні виклики, досягаючи значних успіхів у впровадженні змін. Проведений нами аналіз показує багатопланові результати діяльності НУО в регіональних підсистемах. З одного боку, НУО сприяють місцевій активізації, розширюють можливості вразливих груп та сприяють управлінню за участі громадськості, тим самим зміцнюючи соціальну згуртованість та стійкість. З іншого боку, такі виклики, як обмеженість ресурсів, вплив політичних сил і розбіжності інтересів між різними сторонами, перешкоджають ефективності діяльності НУО, що свідчить про комплексну складність, притаманну регіональному контексту. У результаті цього дослідження можна зробити кілька ключових висновків. По-перше, важливість застосування контекстно-орієнтованих підходів, адаптованих до особливостей соціально-політичних умов регіональних підсистем. По-друге, імператив розвитку синергетичного партнерства між НУО, державними суб’єктами та міжнародними інституціями для посилення впливу колективних дій. І, по-третє, потреба в адаптивних стратегіях, які б відповідали викликам і можливостям, що виникають у рамках мінливого регіонального середовища.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/33390
Располагается в коллекциях:Статті (МВПНіПФ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стаття_Політикус_2_2024.pdf183,52 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.