Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32738
Название: Людський капітал: гендерні аспекти формування та регулювання
Авторы: Назаров Н. К.
Назарова Г. В.
Ключевые слова: людський капітал
гендерна рівність
принципи
ринок праці
рівні права
гендерна політика
Дата публикации: 2024
Библиографическое описание: Назаров Н. К. Людський капітал: гендерні аспекти формування та регулювання / Н. К. Назаров, Г. В. Назарова // Сталий розвиток економіки. – 2024. – №2 (49). – С. 49-55.
Краткий осмотр (реферат): В статті розглянуті проблеми, пов’язані з реалізацією прав і можливостей жінок і чоловіків у формування людського капіталу на ринку праці та пошук шляхів їх вирішення на основі досягнення гендерної рівності. Проведено аналіз теоретичних аспектів виникнення та розвитку концепції гендерної рівності в суспільстві. Визначено важливість зменшення гендерної нерівності на ринку праці, здійснено аналіз процесів реалізації рівних прав і можливостей жінок і чоловіків в умовах функціонування національ-ного ринку праці. Запропоновано шляхи усунення гендерної нерівності у формуванні людського капіталу. Визначено принци гендерної політики, які формують сучасну європейську ідеологію рівності, серед яких: обов’язковість забезпечення гендерної рівності при розробці та реалізації програм і проектів, доступ жінок до прийняття рішень на всіх рівнях, забезпечення рівноправної участі чоловіків і жінок як рівноправних суб’єктів в економічних, соціальних і культурних процесах, партнерство між жінками та чоловіками на основі принципів паритетної демократії. Проведено аналіз основних нормативно-правових актів України, спрямованих на досягнення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, визначено їх сильні та слабкі сто-рони та можливість реалізації задекларованої політики гендерної рівності на практиці.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32738
Располагается в коллекциях:Статті (СЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стаття Назаров, Назарова.pdf258,29 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.