Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32914
Назва: Аналітичне забезпечення в аудиті: окремі напрями практичного застосування
Автори: Кожушко О. В.
Теми: аудит
аналітичне забезпечення
аудиторські процедури
аудиторські докази
аудитор
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Кожушко О. В. Аналітичне забезпечення в аудиті: окремі напрями практичного застосування / О. В. Кожушко // Ефективна економіка. – 2024. - № 5.
Короткий огляд (реферат): В статті зазначено, що в сучасних умовах господарювання особливу актуальність набуває аналітичне забезпечення аудиту в умовах глобалізації економіки та розвитку цифрових технологій. Зауважено, що застосування сучасних програмних засобів та аналітичних платформ дозволяє аудиторам проводити більш глибокий та об'єктивний аналіз фінансової звітності, що є особливо важливим у контексті постійних змін у сфері бізнесу та фінансів. Визначено, що метою статті є обґрунтування необхідності застосування аналітичного забезпечення в аудиту. Виокремлено та обґрунтовано завдання аналітичного забезпечення в аудиті. Зазначено, що аналітичні процедури є одним із способів отримання аудиторських доказів. Узагальнено структуру аналітичних процедур. На практичному прикладі розглянуто застосування аналітичних процедур такоих як регресійний та кореляційний аналізи. В частині регресійного аналізу побудовано парну регресійну економіко-математичну модель ефективності використання основних засобів на прикладі даних одного з підприємств машинобудівної галузі Харківського регіону. На підставі побудованої регресійної моделі, встановлено залежність рентабельності основних засобів та коефіцієнту їх зносу. Зазначено, що використання аналітичних методів також дозволяє: ефективно виявляти невідповідності; оцінювати адекватність амортизаційних відрахувань шляхом порівняння амортизаційних відрахувань з фінансовими результатами можна оцінити адекватність розподілу вартості основних засобів протягом їхнього корисного використання; виявляти можливі ризики через аналізу динаміки витрат на утримання та обслуговування основних засобів; допомагати в прийнятті рішень щодо аудиту основних засобів і підвищенні його ефективності. В результаті регресійного аналізу встановлено, що найбільш сильно на фонд заробітної плати впливає рентабельність підприємства. Запропоновано для наочного представлення динаміки зміни фонду заробітної плати та єдиного соціального внеску доцільно використати графічний метод. Доведено, що використання кореляційного аналізу дозволяє аудитору виявити слабкі ділянки в обліку та допомагає побудувати науково обґрунтовані висновки щодо діяльності підприємства.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32914
Розташовується у зібраннях:Статті (ОБК)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Документ Microsoft Word.pdf441,9 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.