Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32915
Назва: Зміст інституту власності у Римському праві
Автори: Ваганова І. М.
Теми: власність
способи захисту
припинення права власності
позов
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Ваганова І. М. Зміст інституту власності у Римському праві / І.М. Ваганова // Правові реалії сьогодення : матеріали І Всеукраїнської науково- практичної конференції, 15 травня 2024 р. - Харків: Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця, 2024. – С. 64-67.
Короткий огляд (реферат): Згідно законодавству Юстиніана, якщо незважаючи на переробку, річ можна, можливо повернути в першочерговий вигляд (наприклад, вазу з металу переплавити в зливок металу), річ належить власнику матеріалу. Якщо ж це неможливо, річ стає власністю того, хто провів переробку (специфіканта). Але він повинен був відшкодувати власнику матеріалу його вартість. По праву Юстиніана специфікант ставав власником і в тому випадку, якщо до чужого матеріалу додав свій власний. Розглянуто з'єднання (accessio) та змішання речей (commixtio). Поєднання речей мало місце у випадках, коли одна річ поглиналася іншою так, що перетворювалася на її складову частину і тим самим втрачала своє самостійне існування, а отже, надходила у власність того, кому належала основна річ Передача речі (traditio) була найважливішим та найпоширенішим способом набуття права власності. Право власності як основне майнове право римських громадян захищалося за допомогою різних правових засобів, які мають на меті надати можливість власнику безперешкодно користуватися своєю річчю.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32915
Розташовується у зібраннях:Статті (ПРЕ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
download.pdf488,78 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.