Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/33268
Название: Кластерний аналіз регіонів України за ключовими індикаторами рівня інноваційного розвитку
Авторы: Єрмак С. О.
Ключевые слова: кластерний аналіз
метод Уорда
евклідова відстань
рівень інноваційного розвитку
регіональне групування
Дата публикации: 2017
Издательство: ХНЕУ ім. С. Кузнеця
Библиографическое описание: Єрмак С. О. Кластерний аналіз регіонів України за ключовими індикаторами рівня інноваційного розвитку / С. О. Єрмак // Економіка розвитку. – № 3 (83). – С. 34-43.
Краткий осмотр (реферат): Завдання модернізації основних напрямів соціально-економічного розвитку України неминуче приводить до необхідності в додатковому визначенні механізмів та інструментів позитивного впливу на економічні компоненти цього процесу, застосуванні інноваційних підходів, здатних кардинально змінити с итуацію, що склалася, і вказати шляхи досягнення оновленої позитивної динаміки. Найбільш визнаною протягом останніх років та ефективною організаційною формою розвитку конкурентоспроможного бізнесу в інноваційній сфері є об'єднання суб'єктів інноваційної діяльності в регіональні інноваційні кластери. У ході цього дослідження згруповано регіони України за допомогою кластерного аналізу за ключовими індикаторами рівня інноваційного розвитку, згідно з обраним алгоритмом. Розроблено систему ключових індикаторів оцінювання інноваційного розвитку регіонів, яка складається з чотирьох основних блоків (наукового, кадрового, фінансового, інноваційного), що, у свою чергу, містять набір показників, які найбільш цілісно відображають рівень інноваційного розвитку регіону. За допомогою кластерного аналізу агломеративним ієрархічним методом кластеризації Уорда з використанням метрики евклідової відстані регіони України було розподілено на чотири кластери (із найбільш високим, високим, середнім та низьким рівнями інноваційного розвитку), виявлено їхні основні характеристики. Аналогічні розрахунки було зроблено також і за п'ять попередніх років, що дозволило дослідити динаміку кластеризації за рівнем інноваційного розвитку підприємств України в регіональному аспекті. Користуючись результатами динаміки розподілу регіонів за кластерами, із кожного було обрано по одній області, що є яскравим його представником і характеризується стійкою тенденцією до певного рівня інноваційного розвитку. Дослідження тенденцій розвитку кожного кластера за допомогою кореляційно-регресивного аналізу на прикладі обраних областей може бути темою подальших досліджень.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/33268
Располагается в коллекциях:№3

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
єрмак.pdf897,37 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.